Zabrinutost u Appleu: Zbog Trumpove odluke prodaja iPhonea mogla bi pasti čak 30 posto

Zabrana WeChata u globalnim trgovinama aplikacija, umjesto zabrane te aplikacije samo u Appleovu američkom App storeu, mogla bi utjecati na veliko smanjenje prodaje iPhonea, ali i pad prodaje AirPodsa i iPadova.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.08.2020. / 09:50

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Trumpov rat s Kinezima mogao bi se negativno odraziti na poslovanje kompanije s najvećom tržišnom vrijednosti na svijetu, Apple. Činilo se kako je Cookova kompanija na nezaustavljivom putu prema tržišnoj vrijednosti od nevjerojatna 2 bilijuna dolara, no zbog uredbe prvog čovjeka SAD-a usmjerene protiv TikToka i Tencentova WeChata, dionica Applea mogla bi se strmoglaviti.

Slika nije dostupna Novi udar na Kinu: Amerikanci razmišljaju o zabrani kineskih aplikacija, uključujući i iznimno popularni TikTok

Iako je većina fokusa javnosti na Trumpovoj odluci o TikToku i potencijalnoj Microsoftovoj akviziciji američkog dijela poslovanja te popularne aplikacije, Trump je zabranio još jednu aplikaciju bez koje Kinezi danas gotovo ne mogu zamisliti život. WeChat, koji nije toliko popularan izvan granica Kine, ne koristi se samo za komunikaciju već je aplikacija i popularno sredstvo plaćanja, izvor vijesti, brojne je kineske kompanije koriste u svakodnevnom poslovanju itd.

Iz navedenog jasno je da je riječ o aplikaciji koju većina Kineza mora imati, zbog čega se u Appleu pribojavaju Trumpove odluke o zabrani WeChata. Ako Apple zaista bude morao ukloniti tu aplikaciju iz svoje globalne trgovine aplikacija, odnosno ako ona ne bude dostupna na kineskom tržištu, analitičar Ming-Chi Kuo predviđa veliki pad broja isporuka iPhonea od čak 25 do 30 posto. Također, u tom slučaju očekuje i pad prodaje drugih Appleovih uređaja poput AirPodsa i iPadova od kojih 15-25 posto. Iako se konkretne cifre ne spominju, jasno je kako je riječ o gubitku milijarda dolara za Apple.

Smanjenje prodaje bit će puno manje ako se ta odluka o zabrani bude odnosila samo na SAD jer bi u tom slučaju, vjeruje Kuo, pad prodaje iPhonea iznosio 3 do 6 posto, dok bi prodaja ostalog hardvera pala za manje od 3 posto. Osim Applea, zabrana WeChata utjecat će i na njegove partnere i dobavljače komponenti poput LG Innoteka i Genius Electronic Opticala.

Prepoznavanje lica (Foto: Getty Images) Korak ispred svih: Plaćanje mobitelom je zastarjelo, u Kini se plaća – pogledom

Konkretnije informacije trebali bismo saznati tijekom sljedećih dana, no jasno je kako u Appleu imaju razloga za zabrinutost. Na Tech Spotu podsjećaju kako kineski Tencent ima potpuno vlasništvo nad kompanijom Riot Games te su investirali i u brojne druge kompanije poput Epic Gamesa koji stoji iza Fortnitea (drže skoro 50 posto), a uložili su i u Teslu, Reddit, Spotify i druge kompanije. Ipak, zabrana za Tencent trebala bi se odnositi samo na WeChat, a ne i na druge kompanije i aplikacije povezane s kineskom kompanijom.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti