Novi udar na Kinu: Amerikanci razmišljaju o zabrani kineskih aplikacija, uključujući i iznimno popularni TikTok

Mike Pompeo poručio je Amerikancima da mogu preuzeti TikTok na svoje telefone "samo ako žele da njihove privatne informacije završe u rukama kineske komunističke partije".

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.07.2020. / 10:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Jedan od sljedećih koraka koji bi američka vlada mogla poduzeti protiv Kine jest zabrana korištenja kineskih mobilnih aplikacija, uključujući i TikTok. Kako je u nedavnom intervjuu naglasio američki državni tajnik Mike Pompeo, to je nešto o čemu se ozbiljno razmišlja, iako konačna odluka još nije donesena. Kina je ionako već godinama na Trumpovu radaru, a situacija se dodatno pogoršala nakon što je stavio Huawei na crnu listu kompanija s kojima tvrtke iz SAD-a ne smiju surađivati.

Slika nije dostupna Mladi su opsjednuti ovom aplikacijom: Uskoro bi TikTok mogli koristiti više i od YouTubea

Nakon zabrane korištenja kineskog hardvera, sljedeći korak mogao bi se odnositi na zabranu korištenja softvera "made in China". U spomenutom intervjuu Pompeo je Amerikancima poručio da mogu preuzeti TikTok na svoje telefone samo ako žele da njihove privatne informacije završe u rukama kineske komunističke partije.

Američki političari već duže vrijeme kritiziraju TikTok, aplikaciju koju je razvila kompanija ByteDance. Kako je riječ o kineskoj kompaniji, oni je smatraju prijetnjom nacionalnoj sigurnosti zbog potencijalne povezanosti s vladajućom partijom s kojom, smatraju neki, možda surađuju i dijele obavještajne podatke.

Odgovor iz TikToka na te optužbe jest to da oni rade odvojeno od ByteDancea te da su njihovi podatkovni centri smješteni izvan Kine i ne podliježu kineskim zakonima. Podaci o američkim korisnicima pohranjeni su na lokacijama u samom SAD-u, a backupirani su u Singapuru, zbog čega smatraju da su kritike o prijetnji nacionalnoj sigurnosti u potpunosti neosnovane.

Slika nije dostupna Zahvaljujući TikToku pronašao obitelj nakon dvije godine razdvojenosti

Osim u SAD-u TikTok, ali i brojne druge poznate kineske aplikacije imaju velikih problema i u Indiji, u kojoj je već najavljena zabrana njihova korištenja. Razlog je, kako su naveli iz indijske vlade, zabrinutost zbog prijenosa podataka o njihovim korisnicima na servere izvan Indije, što predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti, neovisnosti i obrani Indije. Takva je situacija "zabrinjavajuća i zahtijeva hitne mjere", odnosno zabranu. Osim TikToka, zabrana se odnosi na gotovo 60 aplikacija, uključujući Weibo i WeChat.

Izvor: CNN

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti