Još jedan loš kvartal: Nastavlja se pad prodaje računala

Usprkos dolasku novih Windowsa, prošla godina nije bila dobra za računala te je po prvi put od 2008. isporučeno manje od 300 milijuna računala

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.01.2016. / 09:38

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Dio tržišnih analitičara vjerovao je kako će s novom verzijom operativnog sustava Windows 10, doći i bolji dani za tržište osobnih računala. Iako nove Windowse većina tehnoloških novinara i korisnika hvali, 'desetka' za sada ipak nije utjecala na povećanje prodaje stolnih i prijenosnih računala te je i u posljednja tri mjeseca prošle godine zabilježeno smanjenje broja isporuka u odnosu na isto razdoblje iz 2014. godine. Prema informacijama analitičke kompanije IDC, u posljednjem kvartalu isporučeno je 71,9 milijuna računala, što je pad veći od deset posto u odnosu na isti kvartal godinu dana ranije, a iako 'broj isporuka odgovara prijašnjim konzervativnim najavama', 2015. prvi puta od 2008. isporučeno je manje od 300 milijuna računala. U Gartneru kažu kako je situacija na ovom tržištu ipak bila malo bolja te da je u ovom tromjesečnom razdoblju isporučeno više od 75 milijuna računala, što predstavlja pad od 8,3 posto.

Jedini od velikih proizvođača računala koji su u ovom razdoblju zabilježili povećanje isporuka računala bio je Apple s 5,6 milijuna isporučenih Macova, što predstavlja povećanje od oko tri posto u odnosa na kraj 2014. Gartnerove brojke pokazuju kako ovim tržištem i dalje vlada Lenovo koji je isporučio više od 15,3 milijuna računala (uz pad isporuka od 4,2 posto), slijedi HP s 14,2 milijuna računala (pad od 8,1 posto), zatim slijede Dell s 10 milijuna isporučenih računala i Asus sa šest milijuna, dok je na petom mjestu Apple. Stabilizaciju tržišta i povećanje potražnje poslovnih i privatnih korisnika možemo očekivati u drugoj polovici ove godine, a kao jednu od budućih svijetlih točki na Business Insideru izdvajaju hibridne uređaje, odnosno računala/tablete s odvojivim tipkovnicama poput Microsoftovih Surface Proa i Surface Booka kojeg mnogi smatraju jednim od najboljih prijenosnih računala (hibrida) na svijetu.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti