Matija Kopić: Razmišljam samo o današnjem danu, ali za Farmeron će se tek čuti!

Uspjeh kojem se treba nakloniti. I diviti. Tvrtka koja je krenula iz Osijeka doživjela je ovih dana konačnu potvrdu kvalitete i zvjezdani uzlet.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 11.08.2016. / 08:06

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Osječka startup tvrtka Farmeron koja je napravila fantastičan posao u modernizaciji i tehnološkom iskoraku, prvo hrvatskih, a onda i američkih farmi krava, upravo ovih dana prodana je američkoj kompaniji Virtus Nutrition. Vijest koja je sama po sebi fantastična, iako Farmernon nije “od jučer” prisutan na tlu Sjedinjenih Američkih Država, dapače, već nekoliko godina su vrlo cijenjeni i priznati u farmerskom poslu na tlu SAD-a. Iako u Hrvatskoj poprilično podcjenjivački mnogi gledaju na posao farmera, radi se o iznimno ozbiljnom, profesionalnom, a na kraju krajeva u normalnim okolnostima i te kako unosnom poslu. Matija Kopić, osnivač i vlasnik Farmerona, bez pretjerivanja, jedan je od pionira “farmi u oblaku”, čovjek koji je svojom vizijom i energijom uspio napraviti sjajan posao. Čak i prije ove poslovne akvizicije, koja je samo konačni dokaz međunarodne kvalitete.

Uostalom, ako su procjene da će tržište IT aplikacija i ostalog softvera vezanog isključivo za vođenje farmi u idućih šest godina narasti sa nešto više od jedne milijarde američkih dolara na preko 4 milijarde USD, onda je sve jasno. Farmeron, iako prodan, ostaje zasebna tvrtka unutar Virtus Nutrition portfelja, Matija Kopić također ostaje čelni čovjek Farmerona, s novim “vjetrom u leđa”. Nakon objave poslovne akvizicije i preuzimanja Farmerona od strane Virtus Nutritiona, na službenom webu objavljena je kratka izjava Matije Kopića. "Oduševljeni smo što se pridružujemo Virtusu i što ćemo moći koristiti njihovo bogato iskustvo i poznavanje tržišta. Naše tvrtke imaju zajedničku viziju stavljanja tehnologije i podataka u središte nove paradigme upravljanja farmama, naš je cilj da znamo sve o svakoj životinji na farmi”, stoji u priopćenju.

Akvizicija od strane Virtus Nutrition defnitivno je dodatni dokaz ispravnosti Vašeg putovanja koje traje nešto manje od četiri godine. Kakav je Vaš osjećaj nakon četiri godine poslovanja, više od četrdeset zaposlenih s dva ureda, u Hrvatskoj i Sjedinjenim Američkim Državama?

Ustvari putujemo više od četiri godine, osnovani smo krajem 2010. u Hrvatskoj. Osjećaj je odličan ali realan: napravili smo puno važnih stvari, ali one najvažnije tek dolaze.

Mnogi koji banalno promatraju stvari reći će kako ste, zapravo, uspjeli spojiti nespojivo; farme s modernom tehnologijom, ali zapravo ste na najbolji mogući način dokazali kako tehnologija može pomoći u gotovo svakom segmentu naših života i poslovanja? 

Istina - tehnologija je tek počela duboko mijenjati poljoprivredu. Veselimo se što smo u samom vrhu ovoga trenda, no mnogo posla je pred nama. Gledajući širu sliku, poljoprivreda je tek jedna od starih industrija koju će tehnologija okrenuti naglavačke.

Vjerojatno je u ove četiri godine bilo i teških trenutaka, no pretpostavljamo da niti jednog trenutka niste posumnjali u konačni uspjeh?

Bilo je hrpa teških trenutaka, ali oni su tu s razlogom. Uvijek su prilika za učenje.

Definitivno ste pozvani da iz osobnog kuta pokušate razriješiti mistifikaciju poslovanja u Hrvatskoj u komparaciji s poslovanjem na međunarodnoj razini; je li, dakle, lakše poslovati u Hrvatskoj ili Sjedinjenim Američkim Državama?

Razlike u poslovanju između Hrvatske i SAD-a ne gledam isključivo na formalnoj, operativnoj, birokratskoj razini (dakako da je u SAD lakše poslovati.) No fundamentalna razlika između Hrvata i Amerikanaca je na razini duha: Amerikanci vjeruju jedni drugima, odvažni su i neopterećeni negativom - nešto što nama Hrvatima itekako nedostaje.

Možda mnogi nisu ni svjesni kakav ste uspjeh ostvarili, imate li savjet za one koji tek kreću u osnivanje start-up kompanije, što je ključno da bi uopće opstali na tržištu ili pokušali napraviti nešto slično Farmeronu?

Uspjeh je relativan pojam. Ali ključ za opstanak na zahtjevnom tržištu je nikada ne ostati bez novca, naravno. Za Farmeron će se još itekako čuti.

Budućnost Farmerona je, po svemu sudeći, neupitna, ostajete samostalni unutar Virtus Nutritiona, Vi ćete i dalje biti CEO, kakvi su Vam planovi?

Plan je da sinergijskim radom sa Virtus timom iz temelja promijenimo jednu staru industriju. Nakon toga, sve je moguće - no danas se brinem o današnjem danu

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti