Astronomi napokon riješili misterij ogromnog svemirskog tijela promjera 100 kilometara koje se približava Suncu

Astronomi su potvrdili da je misteriozni objekt koji se već dugo približava Suncu zapravo ogroman komet.

Branimir Vorša | 22.07.2021. / 16:21

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Svemirsko tijelo promjera 100 kilometara koje se se približava unutarnjem dijelu Sunčeva sustava dosad je predstavljalo svojevrsnu zagonetku za astronome, no nedavno su znanstvenici uspjeli uočiti promjene u ponašanju tog svemirskog objekta koje su otkrile njegovu pravu narav. S obzirom na to da je objekt počeo puštati rep iza sebe, postalo je jasno da je riječ o ogromnom kometu.

Gigantski komet sad je dobio i službeni naziv, uobičajeno kompliciran i nezvučan - C/2014 UN271, a riječ je o vjerojatno najvećem kometu dosad otkrivenom.

Kao što njegov naziv i sugerira, UN271 je prvi put uočen 2014. godine, no tek je u lipnju ove godine identificiran pregledom starih podataka. Budući da se ranije nalazio vrlo daleko, otkrivanje tog kometa nije bilo jednostavno. Trenutačno je nešto vidljiviji, a kako se približava Suncu, postat će još vidljiviji.

Proteklog ljeta taj se komet nalazio na 29 astronomskih jedinica (AJ, odnosno oznaka za udaljenost Zemlje od Sunca) od nas. To je značilo da se tad objekt nalazio ugrubo negdje na razini orbite planeta Neptuna. Najnoviji podaci sad pokazuju da je komet razvio rep iza sebe i da se nalazi na 19 AJ od nas.

Daljnja promatranja UN271 odredila su i njegovu orbitu oko Sunca, a riječ je o vrlo neobičnoj orbiti, koja taj komet nosi i do 40.000 AJ udaljenosti od Zemlje. Drugim riječima, UN271 kad dosegne najdalju točku svoje orbite oko Sunca, od Zemlje je udaljen više od šest bilijuna kilometara ili 0,63 svjetlosne godine. To je daleko izvan Sunčeva sustava i ravno u sredini Oortova oblaka.

Astronomi vjeruju da je taj objekt relikt iz vremena formiranja Sunčeva sustava, a kad se nešto izbaci iz orbite u Oortovu oblaku, onda zapravo postaje komet.

C/2014 UN271 nastavit će se približavati Suncu sve do 2031. godine, kad će dosegnuti udaljenost od 10,9 AJ od Sunca, odnosno kad će dosegnuti područje orbite planeta Saturna. Njegov rep tad će biti i puno vidljiviji, ali i dalje nedovoljno sjajan da ga se može vidjeti golim okom. No posve je sigurno da će jako puno zemaljskih teleskopa biti fiksirano upravo na taj komet tijekom njegova približavanja Suncu jer to je događaj koji se neće ponoviti još stotinama tisuća godina.

Izvor: Extreme Tech

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti