Bojite se pauka? Ova aplikacija vam možda može pomoći da pobijedite taj strah

Suočite se sa svojim strahom od pauka na siguran način, preko ekrana mobitela i putem vrlo uvjerljive aplikacije.

Branimir Vorša | 21.09.2021. / 11:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Strah od pauka, koji se još naziva i arahnofobija, nije rijetka pojava, a svi koji pate od paničnog straha od pauka možda bi si mogli pomoći pomoću nove aplikacije Phobys, koju je razvio tim znanstvenika sa Sveučilišta u Baselu u Švicarskoj.

Riječ je o aplikaciji s proširenom stvarnosti, čiji je cilj pružiti "terapiju izlaganjem" osobama koje se panično boje pauka na siguran i kontroliran način.

Ljudima koji strahuju od pauka lakše se suočiti s virtualnim paukom nego pravim, ističe Anja Zimmer, vodeća autorica studije vezane za spomenutu aplikaciju, koja je objavljena u znanstvenom časopisu Journal of Anxiety Disorders.

Znanstvenici su proveli dvotjedna klinička testiranja sa 66 sudionika studije koji pate od arahnofobije. Neki od sudionika koristili su aplikaciju kroz više susreta s projiciranim paukom, dok je drugi dio sudionika studije poslužio kao kontrolna grupa bez interakcija s paucima.

Od sudionika se nakon toga zatražilo da priđu pravim paucima koji su se nalazili u prozirnim kutijama, koliko god blizu mogu.

Skupina koja je vježbala koristeći Phobys pokazala je značajno manje straha i gađenja u situaciji s pravim paukom i prilazili su pauku bliže od sudionika iz kontrolne grupe, tvrde iz Sveučilišta u Baselu.

Aplikacija, međutim, nije besplatna i košta pet dolara (30-ak kuna) da bi je se u potpunosti otključalo. Ima deset razina kroz koje korisnici mogu prolaziti, a na kraju svake se prolazi procjena razine straha. Aplikacija počinje brzim testom vašeg straha, kako bi se utvrdila temeljna razina straha ili gađenja od pauka, od koje aplikacija dalje može razvijati terapiju.

Aplikacija isto tako nije za svakoga i pogodna je za osobe koje pate od blagog i klinički beznačajnog straha od pauka te koje su starije od 16 godina. Osobe koje pak pate od težih oblika arahnofobije koji se manifestiraju, primjerice, znojenjem ili preskakanjem srca, trebaju se prije korištenja aplikacije posavjetovati s liječnikom specijalistom, poručuju znanstvenici.

Jedan savjet koji aplikacija daje korisnicima vrijedan je zlata, a potencijalno vas može spasiti popravka oštećenja na mobitelu i glasi - čvrsto držite svoj mobitel.

Izvor: Cnet

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti