Ovo je 'sljedeća velika stvar' koju će predstaviti Apple

Apple će tehnologiju proširene stvarnosti prvo predstaviti na iPhoneu, a u budućnosti možemo očekivati i pametne naočale s logom jabuke

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.03.2017. / 09:54

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Već dugo vremena čitamo glasine o 'sljedećoj velikoj stvari' koju priprema Apple, a posljednje informacije 'potvrdile' su kako stotine inženjera ove kompanije trenutno radi na razvoju tehnologije proširene stvarnosti. O ovoj tehnologiji više je puta govorio i šef kompanije Tim Cook, a njenu implementaciju možemo očekivati već na budućim modelima iPhonea (ove ili sljedeće godine). Jedna od opcija koju bi ova tehnologija mogla omogućiti, prema novom izvještaju Bloomberga, jest mogućnost izolacije i pomicanja objekta na slikama, kao i postavljanje virtualnih objekata i efekata na fotografije, slično kao na npr. Snapchatu, a na Bloombergu pretpostavljaju kako će Apple koristiti tehnologiju izraelske kompanije PrimeSense koju su preuzeli još 2013. godine.

Appleovi planovi vezani za proširenu stvarnost ne odnose se samo na iPhone, već i na jedan potpuno novi gadget – pametne naočale. One bi se povezivale s iPhoneom i unutar njih korisnici bi dobivali obavijesti o e-mailovima, porukama s Facebooka, Twittera i slično, ali mogli bi vidjeti virtualne karte i upute za navigaciju. Ipak, za razvoj takvih naočala, kao i pripadajućeg softvera i aplikacija koje će moći iskoristiti sve mogućnosti ovog gadgeta, vjerojatno će proći još neko vrijeme (možda čak i nekoliko godina), Sigurno je kako Apple nije jedina kompanija koja će tijekom sljedećih godina uložiti velike resurse u razvoj ove tehnologije i pametnih naočala te u budućnosti možemo očekivati kako će većina velikih kompanija imati gadgete za proširenu i virtualnu stvarnost.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti