RECENZIJA Samsung Galaxy Z Flip 6 - preklopni telefon za one koji žele više, brže i dulje

Flip 6 ima u sebi mnogo značajki koje su predstavljene u S24 seriji, ali još uvijek ima mjesta za poboljšanje.

Martina Čizmić | 26.07.2024. / 16:09

Galerija

 Samsung je svojim Flip modelom prije nekoliko godina privukao pozornost javnosti jer je to bio prvi telefon koj je (komotno) mogao stati u džep ili žensku torbicu. Iako je originalna verzija Flipa imala svoje mane, sa svakom novom inačicom Flipa, Samsung pokazuje da sluša povratne informacije korisnika i radi na tome da zaista svaka nova verzija bude bolja. 

Posljednja u nizu, Flip 6, predstavljena je početkom srpnja u Parizu, a mi smo imali priliku napraviti "terenski" test s njim. Točnije, koristili smo Flip 6 za fotografijranje tijekom puta u Njemačku. Kako je put prije svega bio turističke naravi, Flip 6 je imao i više nego dovoljno posla. 

No, prije nego što vam (po)kažemo što je sve Flip 6 prošao, nekoliko tehničkih specifikacija. 

Samsung Galaxy Z Flip 6 - recenzija - 27 (Foto: Zimo)

Novi Samsung Galaxy Z Flip 6 dolazi sa 6,7 inča FHD+ Dynamic AMOLED 2X glavnim ekranom, rezolucije 2640 x 1080 i frekvencijom osvježavanja od 120Hz. Fleksibilni ekran već na prvi dodir djeluje drugačije od prethodnih verzija. Naime, samo mijesto preklopa odnosno prijeloma djeluje ravnije pa je gotovo teško napipati gdje su šarke. To se vidi i prilikom pogleda s boka, gdje je Samsung, ravnijim stranicama i boljim šarkama postigao bolje prilijeganje dviju strana ekrana. Definitivno plus u korist Samsunga.

Vanjski, odnosno manji 3,4 inča veliki Super AMOLED zaslon sad prekriva 95 posto prednjeg preklopnog dijela i kad je ugašen, izgleda kao da u potpunosti prekriva prednji dio. Jedino što se ističe na tom ekranu su dvije kamere i bljeskalica koje su ujedno glavne kamere za telefon. Ali o njima nešto malo više kasnije u tekstu.

Samsung Galaxy Z Flip 6 - recenzija - 12 (Foto: Zimo)

Mali ekran, osim što je sad nešto veći nego prije, dobio je i nove mogućnosti. Pa tako uz već ranije prikazane mogućnosti snimanja fotografija (selfija) i videa bez rastvaranja samog uređaja, sad možete jednostavnim povlačenjem prsta dobiti puno više informacija na prvi pogled. Dodan je aspekt sigurnosti pa je za prikaz pojedinih informacija (poput kalendara i dnevnih obaveza) potrebno upisati PIN odnosno otključati telefon, ali to ne smatramo lošom stranom. Dapače, zašto bi netko samo jednim potezom prsta mogao vidjeti naš raspored? Malo nam je žao što nije moguće koristiti više aplikacija kad je telefon preklopljen, ali to je prostor na kojem Samsung još može poraditi.

Sam izgled pozadine ekrana moguće je mijenjati i prilagođavati, pa ga je tako moguće uskladiti s pozadinom na pametnom satu ili jednostavno trenutnim raspoloženjem. No, to nije ništa novo.

Unutarnji ekran djeluje puno bolje, čvršće i jakrijih boja od prethodnika, zbog čega ga je bilo puno ugodnije koristiti na jarkom ljetnom suncu. Nismo morali tražiti hlad ili zaklanjati dio ekrana rukom kako bismo pročitali poruku. To je posebno bilo vidljivo kad smo ostavili "svjetlu" temu na uređaju, a nešto malo teže kad smo uključili "tamnu" temu.

Iako je Samsung očito poradio na izdržljivosti preklopnog ekrana, koji sad djeluje kao da bi mogao izdržati dulje prije nego što se pojavi ozloglašeni pregib, ipak treba imati na umu da je to preklopni telefon s fleksibilnim panelom i izbjegavati pritiskati oštre predmete na njega.

Samsung Galaxy Z Flip 6 - recenzija - 1 (Foto: Zimo)

A sad... unutrašnjost

Dizajnom su u Samsungu pratili filozofiju iz serije S24 - stranice su ravnije odnosno oštrije, nema više onih zaobljenja, pa je i osjećaj u ruci nešto bolji. Nema onog straha da će vam odmah ispasti. No, to ne znači da nije sklizak i treba ga oprezno koristiti i obavezno nabaviti neki oblik zaštitne navlake odnosno maske.

Što se unutrašnjosti odnosno samog hardvera tiče, Flip 6 koristi isti čipset kao S24 Ultra, Qualcommov Snapdragon 8 Gen 3. Naš je imao 12 GB radne memorije i 512 GB prostora za pohranu. Dovoljno za prosječnog korisnika, dok će kreatori i oni koji će ga koristiti za stvaranje multimedije morati dodatne gigabajte potražiti "u oblaku".

Ono što je definitivno plus kod Flip 6 je veća baterija. Godinama smo zazivali veću bateriju u Flipu (u verziji 5 i 4 baterija je imala tek 3700 mAh) i u Samsungu su poslušali. Flip 6 dolazi s baterijom od 4000 mAh što možda ne izgleda kao veliko poboljšanje u odnosu na ranije verzije, ali iz iskustva možemo reći da se to itekako osjeti. Flip 6 uz umjereno korištenje može bez problema izdržati i dan i pol, čak i do dva puna dana bez punjenja. Mi smo ga testirali na koncertu, gdje se intenzivno snimalo i fotografije i video i baterija je nakon pet sati konstantnog snimanja i korištenja pala sa 100 na 50 posto. Definitivno poboljšanje.

Samsung Galaxy Z Flip 6 - recenzija - 25 (Foto: Zimo)

Malo nas je zabrinulo je što se tijekom snimanja videa i fotografija sam uređaj nešto intenzivnije zagrijavao. Ni u jednom trenutku se nije pojavila neka greška ili obavijest da se uređaj pregrijava, ali je bio neugodno vruć na dodir. No, s obzirom na to da su temperature zraka tijekom testiranja redovito premašivale 35 stupnjeva, pripisat ćemo to zagrijavanje "ljetnim uvjetima rada".

Ovisno o tome koji punjač imate na raspolaganju (jer ne dolazi u kutiji, a Filip 6 podržava i žičano i bežično punjenje), varirat će i vrijeme punjenja. Mi smo koristili generički žičani punjač snage 27W i trebalo nam je nešto manje od sat i pol za potpuno napunjenu bateriju. Bežično punjenje trajalo je nešto dulje (više od dva sata), ali ostavili smo ga da se puni tijekom noći pa nam to nije predstavljalo neki problem.

Upravo je baterija ono na čemu se vidi najveći napredak u odnosu na ranije verzije Flipa. Primjerice, kod Flip 4 baterija je bila kapaciteta 3700 mAh i uz umjereno korištenje izdržala je jedva nešto više od dana. Čak i uz podešavanja koja su došla s Flip 5, a koja su bolje iskorištavala bateriju, ona nije trajala značajno dulje. Stoga činjenica da uz veći vanjski ekran i gomilu AI dodataka koji se vrte na telefonu, možete izdržati u prosjeku dan i pol do dva bez punjenja znači mnogo. Pogotovo kad ste negdje na putu ili stalno u pokretu.

Samsung Galaxy Z Flip 6 vs Flip 4 (Foto: Zimo)

Samsung Galaxy Z Flip 6 vs Flip 4 (Foto: Zimo)

Samsung Galaxy Z Flip 6 vs Flip 4 (Foto: Zimo)

Pametni telefon postao je još pametniji

Flip 6 dolazi s operativnim sustavom Android 14 i Samsungovim sučeljem One UI 6.1 koje je tijekom našeg korištenja dobilo ažuriranje na 6.1.1. U Samsungu tvrde da će pružati sedam godina softverskih i sigurnosnih ažuriranja od datuma lansiranja telefona, čime je Flip 6 postao jedan od telefona s najduljom podrškom na tržištu. To bi ujedno mogao biti znak da se u Samsungu nadaju kako će ovi telefoni i izdržati sedmogodišnju svakodnevnu upotrebu. Hrabro, nema što.

Osim dugotrajne podrške, glavna je značajka ovog telefona - umjetna inteligencija. Točnije, suradnja Samsung i Googlea na integraciji umjetne inteligencije u pametne telefone. Slično kao kod S24 serije, Flip 6 ima već dobro poznate mogućnosti poput transkripcije snimljenih razgovora, prijevoda razgovora, alata za sažimanje teksta s interneta ili u bilješkama, AI asistetna za pisanje odgovora na poruke i, ono gdje je najuočljivije, u obradi fotografija i generiranju AI slika.

Upravo je iskorištavanje AI za generiranje slika iz skica nešto je što je najzanimljivije na ovom telefonu. Dovoljno je na brzinu skicirati nešto i AI će analizirati skicu te ponuditi nekoliko slika (u različitim tehnikama) kojima je interpretirao vašu skicu u sliku. Ako niste talent za crtanje, iznenadit ćete se koliko dobro ovo radi. Čak i jednostavni dječji crteži odjednom dobivaju umjetnički dodir. Jedina mana - da bi ova opcija radila, telefon mora biti spojen na internet, pa ako ste mislili zabaviti dijete u zrakoplovu, razmislite ponovno.

Samsung Galaxy Z Flip 6 - AI verzija autorice recenzije (Foto: Zimo)

Kao i kod S24 serije, Flip 6 ima opciju Circle to Search koja u kombinaciji s Googleovim Gemini AI omogućuje vizualno pretraživanje interneta. Isprobali smo ga u nekoliko navrata i radi veoma dobro.

Kamera snima i ono što vi ne vidite

Spomenuli smo da Flip 6 dolazi s dvije glavne kamere - 50 MP širokokutnom kamerom i 12 MP ultra širokokutnom kamerom, koje se nalaze na vanjskoj strani, dok je 10 MP selfie kamera smještena na vrhu velikog ekrana.

Upravo je u kamerama (odnosno obradi fotografija) Samsung odlučio upotrijebiti najviše umjetne inteligencije. Korisnici sami mogu u postavkama odabrati koju razinu umjetne inteligencije žele koristiti prilikom fotografiranja. Predlažemo da sami isprobate s kojom ste razinom najzadovoljniji, jer neke se fotografije nakon automatske obrade, značajno razlikuju od originala. Pri tome mislimo prije svega na "peglanje" bora, uređivanje boja i oštrenje mutnih dijelova fotografije. Ako želite da vam svaka fotografija bude odmah obrađena do maksimuma i gotovo nemate više potrebe obrađivati ju, odaberite najviši stupanj. Za one koji se ipak vole naknadno igrati s obradom fotografije, savjetujemo niži stupanj.

Naime, obrada se događa u nekoliko sekundi nakon što snimite fotografiju pa vam se može dogoditi da na ekranu vidite jednu scenu, a u galeriji poslije naletite na ponešto drugačiju.

Samsung Galaxy Z Flip 6 - recenzija - 15 (Foto: Zimo)

Samsung Galaxy Z Flip 6 - recenzija - 11 (Foto: Zimo)

Samsung Galaxy Z Flip 6 - recenzija - 21 (Foto: Zimo)

Samsung Galaxy Z Flip 6 - recenzija - 16 (Foto: Zimo)

Što se same kvalitete kamera tiče, malo smo podvojenih osjećaja. Da, glavne kamere izvrsno odrađuju svoj posao u uvjetima dobrog osvjetljenja i bez prevelikog zooma. Fotografije su jasne, dobre boje i mogu biti objavljene na društvenim mrežama bez nekakvih dodatnih obrada. No, ako se fotografira u malo lošijim uvjetima osvjetljenja ili pokušate nešto približiti sa zoomom (koji je uzgred rečeno maksimalno 10 puta) mogli biste se razočarati. Da, i dalje ćete prepoznati što je na fotografiji, ali će predmeti i ljudi biti prilično zrnati. Nadali smo se da će AI i tu pomoći, ali nažalost, dodatna obrada fotografija u ovom slučaju baš i ne pomaže. Uostalom pogledajte sami primjere.

Ista je stvar i sa snimanjem videa. Tijekom dana i bez jačeg zooma, snimke su izvrsne i nemamo nikakve zamjerke. No, u večernjim satima, kvaliteta opada. Pozitivno je što je jedna od novih korisnih opcija automatsko kadriranje, što znači da vas kamera može "pratiti" i napraviti fotografiju odnosno snimiti video kad uoči vaš dlan. Nije loše kad želite napraviti grupnu fotografiju ili video. Svidjela nam se i opcija snimanja s dvije kamere istovremeno jer možete odabrati koje dvije kamere želite koristiti, što daje zanimljive i pomalo neobične videe. definitivno nešto što treba isprobati.

Oni koji se fotografijom bave nešto profesionalnije, cijenit će mogućnost koju im Samsung daje kroz Expert RAW dodataka kojim je moguće snimati fotografije u RAW formatu i potom ih obrađivati u nekom od profesionalnih programa za obradu na računalu.

Već smo spominjali da smo primijetili kako se uređaj tijekom intenzivnog snimanja videa i fotografija dosta zagrijao. To ni u kojem trenutku nije utjecalo na kvalitetu fotografija, kao ni na mogućnosti koje su nam se nudile. No, isto tako treba napomenuti da smo, kad smo primijetili da se zagrijao, malo "usporili" sa snimanjem i dali telefonu mogućnost da se malo ohladi.

Je li Flip 6 zaslužio svu pozornost koju dobiva?

Budimo u potpunosti iskreni - Flip 6 je najbolji Samsungo preklopni telefon takve vrste do sad. No, to ne znači da još nema mjesta za poboljšanje, prije svega kad je kamera u pitanju.

Iz čisto korisničke perspektive možemo reći da je ovo izuzetno zanimljiv i praktičan pametni telefon koji će cijeniti svi oni kojima su današnji pametni telefoni postali preglomazni i nezgodni za držanje u ruci. Flip nema taj problem. Zgodan je za korištenje i kad je otklopljen u punoj veličini, ali i kad je preklopljen. Ima sve mogućnosti koje nudi i S24 serija, što mu je definitivno plus i ide u prilog onoj filozofiji da je ovo telefon koji će se koristiti dulje od godinu dana. Hoće li baš izdržati sedam godina, koliko mu Samsung daje podršku? Recimo da smo skeptični oko toga. Dijelom jer iz prethodnih iskustava možemo reći da pametni telefoni nakon 3-4 godine jednostavno zastarijevaju u odnosu na nove uređaje na tržištu (ili nemaju dovoljno radne memorije za sve nove aplikacije ili baterija jednostavno izdahne), a dijelom zbog njegove glavne značajke - preklopa. Teško možemo zamisliti da će ekran izdržati svakodnevno preklapanje sljedećih sedam godina. Da, ponaša se puno bolje od prethodnika, ali ipak se nakon tjedan dana intenzivnog korištenja na pregibu vidi i osjeti blago udubljenje. To smo i očekivali.

Samsung Galaxy Z Flip 6 - recenzija - 3 (Foto: Zimo)

Međutim, kad bismo trebali dati konačnu ocjenu za Flip 6, bez imalo razmišljanja mogli bismo mu dati četvorku. Puno je toga bolje nego kod Flip 5, ali još uvijek postoji prostora za poboljšanje. Uostalom, moramo Samsungu dati priliku da u sljedećoj inačici unese još neka poboljšanja. Ono što bi neke moglo odgovoriti od kupovine je cijena, koja nije mala - 1199 eura. Mi bismo rekli da vrijedi toliko, pogotovo ako izdrži sedam godina.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti