Novi "kirurg" u KBC Zagreb vrijedan je 4,3 milijuna eura i operirat će prvenstveno onkološke bolesnike

Do sada je izvedeno 16 robotom asistiranih operativnih zahvata, pretežno na bubrezima i prostati s uspješnim ishodima.

Martina Čizmić | 26.07.2024. / 13:19

Bolesnici koji se liječe u KBC Zagreb u operacijskoj bi sali mogli susresti najskuplje "pojačanje" medicinskog tima. Radi se o robotskom sustavu Da Vinci vrijednom 4,3 milijuna eura, koji se smatra jednim od najnaprednijih kirurških sustava u medicini. 

Kako je istaknuto iz KBC Zagreb, ovaj robotski kirurški sustav predstavlja još jedan iskorak u razvoju robotske kirurgije nastavno na Centar za prostatu KBC-a Zagreb koji je započeo s radom 2016. godine te Centar za robotsku kirurgiju koji od 2019. godine aktivno doprinosi razvoju kirurške robotike u sklopu najvećeg KBC-a u Hrvatskoj.

Puštanjem u rad robotskog sustava, napravljen je iznimno veliki korak u poboljšanju operativnog liječenja, kvaliteti života oboljelih od raka, smanjenju smrtnosti od raka te u konačnici povećanju broja zdravih godina života naših građana, izjavio je ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš dr. med. nadodajući kako se svake godine u Centru za prostatu dijagnosticira novih 500 bolesnika te potaknuti velikim brojem novodijagnosticiranih karcinoma prostate, pokrenut je i pilot-projekt - program za probir i rano otkrivanje raka prostate.

Transplantacija pluća u Španjolskoj, ilustracija - 2 Zovu ga Da Vinci i glavna je zvijezda revolucionarne transplantacije pluća: "Oporavak bi mogao biti brži nego ranije"

Iako je sustav instaliran još 19. lipnja, bilo je potrebno educirati medicinsko osoblje za njegovo korištenje te su prve operacije, a radilo se o dvije kompleksne operacije, obavljene 15. srpnja.  Od tada se sustav Da Vinci koristi svakodnevno i do sada je izvedeno 16 robotom asistiranih operativnih zahvata, pretežno na bubrezima i prostati s uspješnim ishodima.

Nabava nove robotske platforme da Vinci prije svega vezana je uz urološku struku, no u planu je robotsku kirurgiju uključiti i u druge kirurške struke unutar KBC-a Zagreb. To se odnosi na kirurške discipline za koje je sustav certificiran, a to su kirurgija, ginekologija, torakalna kirurgija i otorinolaringologija, naglasio je ravnatelj KBC-a Zagreb, prof. dr. sc. Ante Ćorušić.

Da Vinci kirurški sustav (Foto: KBC Zagreb)

U planu je godišnje odraditi oko 300 operacija prostate robotskim pristupom, 200 operacija bubrega, oko 300 operacija abdominalnih organa, te 200 histerektomija i drugih operacija.

Robotska kirurgija doprinijela je uvođenju moderne kirurške tehnike i svih prednosti minimalno invazivne kirurgije i robotike. Korištenje robotike omogućuje operacije uz minimalnu kiruršku traumu te visoku preciznost u odvajanju tumorskog tkiva od zdravih struktura u tijelu bolesnika što značajno poboljšava rezultate operacija, pojasnio je predstojnik Klinike za urologiju KBC-a Zagreb, akademik Željko Kaštelan.

Ovakvim pristupom postiže se znatno poboljšanje ishoda liječenja onkoloških bolesti kao i brži i bolji oporavak pacijenata i raniji povratak njihovom uobičajenom životu i redovnim dnevnim aktivnostima.

Uspješni Ishodi liječenja naših pacijenata jesu primarni cilj, no potrebno je istaknuti kako robotska kirurška tehnika ima niz prednosti i za sami zdravstveni sustav - smanjenje troškova kroz kraće hospitalizacije i kraća bolovanja, što u kontekstu stvaranja dugoročno financijski stabilnog i održivog sustava nije zanemarivo, zaključio je ministar Beroš.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti