Zovu ga Da Vinci i glavna je zvijezda revolucionarne transplantacije pluća: "Oporavak bi mogao biti brži nego ranije"

U Španjolskoj je izvedena revolucionarna transplantacija pluća. Operativni zahvat obavljen je uz pomoć robota, a primijenjena je i nova tehnika. Pred kamere je nakon svega stao i pacijent.

DNEVNIK.hr | 18.04.2023. / 00:22

Galerija

Četveroruki robot nazvan Da Vinci bio je glavna zvijezda operacije obavljene u Barceloni. Uz njegovu pomoć 65-godišnji pacijent s fibrozom pluća dobio je novi organ.

Ne boli me. Ne znam kako je bilo prije nego što sam se probudio jer sam bio bez svijesti, ali otkako sam se osvijestio, ništa me ne boli, posvjedočio je pacijent Xavier.

Osim robota korištena je nova revolucionarna metoda transplantacije. Tradicionalna metoda uključivala je rez od 30 centimetara i razdvajanje rebara. To je zahtijevalo i dug postoperativni oporavak. Kirurzi u Barceloni napravili su rez od tek osam centimetara ispod prsne kosti i iznad dijafragme. Kroz njega su postupno zamijenili jedno pa drugo plućno krilo.

Ovaj mali rez napravljen je ispod prsne kosti, gdje je koža veoma elastična. To nam omogućuje da otvorimo samo kožu i umetnemo pluća malo-pomalo, objašnjava šef torakalne kirurgije Albert Jauregui.

Kirurzi kažu da je nova metoda sigurnija i manje bolna za pacijenta te da rana brže zacijeli.

Vjerujemo da bi oporavak mogao biti brži nego inače. Pacijenti bi mogli biti brže skinuti s mehaničke ventilacije. Mogli bi početi rehabilitaciju na intenzivnoj skrbi i ranije biti otpušteni, zaključio je kirurg.

Španjolska je među svjetskim liderima po broju transplantacija. Prošle godine u prosjeku je napravljeno 15 transplantacija na dan.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti