Panel američkih stručnjaka premoćno odbio preporučiti široko odobrenje za korištenje treće doze cjepiva protiv COVID-19: "Vodu ćemo testirati korak po korak"

Američki stručnjaci su rekli svoje i treću dozu cjepiva preporučuju samo za stariju i rizičnu populaciju. Konačnu odluku na kraju će donijeti američka agencija za lijekove.

Branimir Vorša | 18.09.2021. / 11:44

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Panel savjetnika za američku agenciju za lijekove (FDA) u petak je glasao o odobrenju treće doze cjepiva protiv COVID-19. Dok su ogromnom većinom odbili dati odobrenje za široku primjenu treće doze, dali su preporuke da se trećom dozom docijepe Amerikanci u dobi od 65 godina naviše te oni kod kojih postoji povećan rizik od razvoja teškog oblika COVID-19.

Američkoj agenciji za lijekove isti je panel preporučio da u odluku uvrsti i zdravstvene djelatnike te druge djelatnike koji su zbog naravi posla izloženiji zarazi novim koronavirusom, poput učitelja i nastavnika.

Unatoč suženom obimu predložene autorizacije za treću dozu cjepiva, preporuke stručnjaka pokrile bi većinu Amerikanaca koji su primili cjepivo jš na početku kampanje cijepljenja.

Danas je napravljen važan korak naprijed u pružanju bolje zaštite Američkim građanima od COVID-19. Spremni smo omogućiti docjepljivanje svim Amerikancima koji ispunjavaju uvjete, jednom kad proces bude dovršen krajem idućeg tjedna, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Kevin Munoz.

Odluka FDA o trećoj dozi cjepiva očekuje se vrlo uskoro, a FDA isto tako nije obavezan poslušati preporuke navedenog panela savjetnika, no svakako će iste uzeti u obzir.

Američki stručnjak za zarazne bolesti sa sveučilišta Pennsylvania, dr. Paul Offit, rekao je da su preporuke panela zapravo "korak unazad" nasuprot preporuci Bidenove administracije da se treća doza odobri na svim razinama od 20. rujna.

Naša odluka nije takva. Ona više glasi, vodu ćemo testirati korak po korak, pojasnio je Paul, koji je glasao "za" ograničenu uporabu treće doze cjepiva protiv COVID-19.

Rezultat glasanja za odobrenje korištenja treće doze Pfizerovog cjepiva za sve u dobi od 16 godina naviše bio je 16 glasova protiv te samo dva glasa za takvu preporuku.

Članovi panela sugerirali su da su dokazi koji podupiru široko odobrenje neadekvatni te da žele vidjeti više sigurnosnih podataka, posebice kad je riječ o riziku od upale srca kod mlađih ljudi nakon primanja cjepiva.

Članovi panela zato su jednoglasno usvojili preporuku za odobrenje kroištenja treće doze za navedenu stariju populaciju Amerikanaca kao i osobe čiji je rizik izloženosti novom koronavirusu ili razvoju teškog oblika COVID-19 povećan.

Savjetnici američkog Centra za konrlolu bolesti (CDC) trebali bi se sastati 22. i 23. rujna te raspraviti daljnje preporuke o tome tko bi sve trebao primiti treću dozu cjepiva.

Pfizer isto tako može omogućiti još novih podataka koji bi stručnjake uvjerili u sigurnost širokog korištenja treće doze cjepiva.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti