Sastavni dio ruske taktike: Što je to termobaričko oružje, kako radi i je li zabranjeno?

Ruska vojska ima uobičajenu praksu korištenja devastirajućeg termobaričkog oružja u ratovima i sukobima, a sve se više strahuje da bi se tom taktikom mogli koristiti i tijekom invazije na Ukrajinu, no u znatno većem opsegu.

Branimir Vorša | 01.03.2022. / 09:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Strahovi su porasli zbog ruske upotrebe termobaričkog oružja nakon što je ukrajinski veleposlanik u SAD-u rekao da je vakuumska bomba (drugi naziv za to oružje) korištena tijekom invazije.

Korištenje termobaričke bombe, koja usisava kisik iz okolnog zraka za stvaranje visokotemperaturne eksplozije, tek treba biti neovisno potvrđeno, iako snimke iz Ukrajine pokazuju termobarične raketne bacače na ruskim vozilima TOS-1.

Dr. Marcus Hellyer, viši analitičar Australskog instituta za stratešku politiku, rekao je, iako nije jasno je li ih Rusija već rasporedila u Ukrajini, da je to samo pitanje vremena.

Kako termobaričko oružje funkcionira?

Termobarično oružje, također poznato i kao aerosolna bomba, dvostupanjsko je streljivo.

Slika nije dostupna Rusi dovršavaju testiranje svoje najubojitije krstareće rakete: Hipersonični Cirkon ulazi u rusku ratnu mornaricu već iduće godine

Naboj prve faze distribuira aerosol sastavljen od vrlo finog materijala, od goriva na bazi ugljika do sitnih metalnih čestica. Drugi naboj pali taj oblak, stvarajući vatrenu kuglu, ogroman udarni val i vakuum dok usisava sav okolni kisik.

Eksplozivni val može trajati znatno dulje od konvencionalnog eksploziva i sposoban je dezintegrirati ljudska tijela.

Termobaričko oružje koristi se u razne svrhe i dolazi u različitim veličinama. Hellyer kaže da ono što možemo vidjeti u Ukrajini jest da ih Rusija upotrebljava u ulozi takozvanih "razbijača bunkera", za uništavanje obrambenih položaja. Ekstremno velike, zračne inačice dizajnirane su za uništavanje špilja i kompleksa tunela.

Gdje je sve korišteno to oružje?

Termobaričkim bombama su se koristile ruske i zapadne snage od 1960-ih. SAD se oslanjao na njih u svojim pokušajima eliminiranja Al-Qaide u afganistanskim planinama. Hellyer kaže da Rusija ima duže iskustvo s tim oružjem nego Zapad.

Rusija ima sustave u cijelom spektru... od prilično malog taktičkog oružja do ogromnih bombi koje se lansiraju iz zraka. Separatisti koje je Rusija podržavala u regiji Donbasa, oni ih upotrebljavaju već nekoliko godina, ističe Hellyer.

Human Rights Watch je 2000. godine osudio rusku upotrebu oružja godinu dana ranije u Čečeniji kao opasnu eskalaciju s važnim humanitarnim implikacijama.

Koliko je termobaričko oružje opasno?

Hellyer naglašava da je termobarično oružje učinkovito u svojoj specifičnoj svrsi primarnog uništavanja obrambenih položaja. Iako se ne bi koristili za prodor u tenk, mogli bi biti vrlo destruktivno oružje protiv stambenog naselja ili drugih zgrada.

Slika nije dostupna Rusija poslala važnu poruku Ukrajini uspješnim testiranjem nove rakete "ubojice dronova"

To oružje nije protuzakonito iako njegovi učinci mogu biti prilično užasni zbog tog efekta stvaranja vakuuma i isisavanja zraka iz pluća branitelja, pojašnjava australski stručnjak.

S obzirom na to da je njihova upotreba prilično standardna u smislu ruske taktike, Hellyer je rekao da očekuje da će vidjeti više korištenja termobaričkog oružja u Ukrajini.

Jedna od stvari koje znamo o ruskoj taktici je da su spremni uništiti sve. Jasno je da se Ukrajinci gomilaju u nekim gradovima... Kako se to nastavlja, Rusi će sve više pribjegavati korištenju... bilo kojeg oružja koje imaju, uključujući i termobarično oružje u urbanim područjima, zaključuje Hellyer.

Izvor: The Guardian

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti