Rusija poslala važnu poruku Ukrajini uspješnim testiranjem nove rakete "ubojice dronova"

Priprema li Rusija pozornicu za otvoreni sukob s Ukrajinom ili je najnoviji vojni test samo metoda odvraćanja od najcrnijeg scenarija?

Branimir Vorša | 21.12.2021. / 15:34

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Rusija je uspješno testirala svoj vojni dron Orion u ulozi "ubojice dronova" tako što su ga opremili novom inčicom postojeće navodeće rakete kojem je srušen drugi vojni dron na Krimu.

Rusko ministarstvo obrane tvrdi da je njihov Orion vojni dron sad sposoban i za borbu protiv neprijateljskih dronova, što je dio širih napora uvođenja novih oružanih sposobnosti ruskih bespilotnih letjelica.

Slika nije dostupna "Lovac" je postao još opasniji i još skrovitiji: Rusi predstavili modificirani Suhoj S-70 Okhotnik

Slika nije dostupna Ruska vojska se priprema za skoro testiranje "letećeg Kalašnjikova", drona kamikaze koji sam bira i uništava ciljeve

Nedavno je objavljen i video testiranja na ruskoj televiziji Russia-1, a i rusko ministarstvo obrane objavilo je video Oriona naoružanog novim raketama.

U videu s televizije Russia-1 može se vidjeti kako Orion ispaljuje novu verziju 9M113 Koronet protutenkovske navodeće rakete prema dronu, koji je poslužio kao meta u testiranju, piše The War Zone. U izvješću s testiranja navodi se kako su oba drona počela testiranje na međusobnoj udaljenosti od 100 kilometara te da se presretanje dogodilo na međusobnoj udaljenosti od četiri kilometra.

Osnovna verzija Koronet rakete koristi navođenje laserskom zrakom te zahtjeva ručnu kontrolu u letu prema cilju. Zračna verzija navodno ima isti infracrveni te TV navođeni način rada, iako je nejasno koriste li se isti za navođenje rakete ili jednostavno kao pomoć perateru u otkrivanju i praćenju ciljeva.

Orion je uobičajeno opremljen kupolom koja u sebi ima elektrooptičke i infracrvene kamere, kao i laserski ciljnik za upravljanje navođenim raketama protiv ciljeva na zemlji. Iz videa se može zaključiti da operater drona koristi navedene senzore za pronalazak i označavanje mete te lansiranje rakete.

Maksimalan domet Koronet rakete je oko 10 kilometara, a verzija 9M113FM-3 razvijena je kako bi se kopnenim snagama i vozilima omogućilo sredstvo protiv bespilotnih letjelica, helikoptera te drugih niskoletećeih prijetnji. Nova verzija te rakete čini se da je prilagođena sad i za lansiranje sa zračne platforme.

Slika nije dostupna Dron ušao u središte uragana: Pogledajte što je snimio

Slika nije dostupna Hoće li u budućnosti "lovci na meteore" biti autonomni dronovi s umjetnom inteligencijom?

Što se drona koji je poslužio kao meta tiče, riječ je bila letjelici koju je razvila ruska CSTS Dinamika i koji je razvijen specifično za te svrhe. Inače jako podsjeća na austrijski Schiebel S-100 Camcopter koji je predstavljen 2020. godine, no naziv Dinamikinog drona zasad je nepoznat.

Ruski general bojnik Aleksander Novikov, koji je šef ureda glavnog stožera, istaknuo je da Orion dron sad može oboriti i turski vojni dron Bayraktar TB2 te druge bespilotne letjelice.

TB2 nije spomenut bez razloga, jer se isti dron turske porizvodnje koristi u Siriji, Libiji, Armeniji i Azerbajdžanu. No ono najvažnije jest da se koristi i u Ukrajini, s kojom Rusija ima odnose koji su na rubu rata još od 2014. godine.

Naglašavanje sposobnosti da Orion može srušiti TB2 dron jasna je poruka Ukrajini, ali i drugim kupcima tog turskog drona.

Izvor: The War Zone

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti