Dron ušao u središte uragana: Pogledajte što je snimio

Prvi put u svijetu, američki znanstvenici u četvrtak su upravljali oceanskim bespilotnim dronom opremljenim kamerom, koji izgleda kao robotska daska za surfanje, kroz središte uragana četvrte kategorije koji je prelazio preko Atlantskog oceana.

Hina | 01.10.2021. / 10:03

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Upečatljive snimke koje je objavila Nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA) pokazale su kako se mali uređaj borio s 15 metara visokim valovima i vjetrovima bržim od 190 kilometara na sat unutar uragana Sam.

Na snimkama se vide tamno nebo i valovi koji bacaju dron.

Autonomno vozilo naziva se "Saildrone", a razvila ga je istoimena tvrtka.

Dron, pokretan vjetrom i duljine 7 metara, ima posebno dizajnirano "krilo uragana" koje mu omogućuje da izdrži teške uvjete u središtu uragana dok prikuplja podatke kako bi znanstvenicima pomogao da nauče više o jednoj od najrazornijih sila Zemlje.

Prema Saildroneovoj internetskoj stranici, dron može mjeriti brzinu i smjer vjetra, barometarski tlak, temperaturu, salinitet, vlažnost i još mnogo toga.

Dron je izravno slao podatke u NOAA-u.

Cilj projekta je razumijeti fizičke procese kako bi se bolje predvidjeli ti ekstremni klimatski događaji i stoga se bolje pripremilo za njih.

Očekujemo poboljšanje modela predviđanja brzog intenziviranja uragana, rekao je u priopćenju znanstvenik NOAA -e Greg Foltz.

Brzo intenziviranje, kad orkanski vjetrovi ojačaju u nekoliko sati, ozbiljna je prijetnja obalnim zajednicama, a podaci prikupljeni iz sustava bez posade pomoći će u poboljšanju modela, dodao je.

Znanstvenici upozoravaju da klimatske promjene zagrijavaju oceane i čine uragane snažnijima, što predstavlja sve veći rizik za obalne zajednice.

Taj robot može ići gdje nijedan istraživački brod nikad nije mogao, u samo središte uragana, i prikuplja podatke koji će promijeniti razumijevanje tih moćnih oluja, kazao je Richard Jenkins, utemeljitelj i izvršni direktor Saildronea.

Unutrašnjost uragana ranije su snimali samo zrakoplovi. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti