Hoće li u budućnosti "lovci na meteore" biti autonomni dronovi s umjetnom inteligencijom?

Žele se fokusirati na male komade meteora, koji najčešće ostanu neprimijećeni jer se rasprše na velikom prostoru, pa komadići završe u raslinju, vodi ili pak na nekom nedostupnom mjestu.

Martina Čizmić | 12.07.2021. / 15:50

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Dronovi se već naveliko koriste u istraživanju i nadzoru teško dostupnih terena, a u budućnosti bi se mogli koristiti i u lovu na meteore.

Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Kalifornija napravili su studiju u kojoj pokazuju kako je s pomoću umjetne inteligencije moguće "naučiti" automatizirane dronove da traže meteore koji su pali na Zemlju.

Naime, procjenjuje se da svake godine oko 500 meteora padne na Zemlju, a samo 2 posto njih bude pronađeno.

Kalifornijski znanstvenici naučili su umjetnu inteligenciju da prepozna razliku između običnog kamena i fragmenata meteora, što bi u kombinaciji s automatiziranim dronovima uvelike olakšalo potragu za njima.

Sustav je zapravo veoma jednostavan. Automatizirani dronovi pretražuju i fotografiraju neko područje na relativno niskoj visini te sve fotografiraju. Te se fotografije potom šalju u računalni sustav opremljen umjetnom inteligencijom, koji analizira fotografije i detektira različite materijale na njim.

Te fotografije mogu biti analizirane s pomoću algoritma koji će identificirati meteor u polju kamenja, ističu znanstvenici.

Žele se fokusirati na male komade meteora, koji najčešće ostanu neprimijećeni jer se rasprše na velikom prostoru, pa komadići završe u raslinju, vodi ili pak na nekom nedostupnom mjestu.

Meteori su znanstvenicima posebno važni jer omogućuju proučavanje njihova podrijetla i sastava, ali i pomažu da bolje upoznamo prošlost našeg planeta i svemira. Podaci koje prikupe analizom meteora mogu poslužiti za bolje procjene potencijalno opasnih meteora i asteroida.

Dosad su se znanstvenici većinom oslanjali na lovce na meteore koji bi ručno pretraživali pojedino područje. Novi pristup to bi mogao ubrzati i olakšati.

No znanstvenici ističu da sustav nije savršen, ali uz kontinuirano učenje i dorađivanje umjetne inteligencije, s vremenom bi mogao postati izuzetno precizan. Uz sve bolje kamere koje snimaju nevjerojatno detaljne fotografije, čini se kako bi u budućnosti lovci na meteore mogli automatski polijetati kad se primijeti neki meteor u Zemljinoj atmosferi. A tko zna kakve će zanimljive informacije znanstvenici onda moći otkriti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti