Znanstvenici otkrili debljinu papira najopasniju za krvave posjekotine

Ako ste se ikad pitali kako to da običan papir može napraviti duboku posjekotinu na koži, evo odgovora tima fizičara iz Danske.

Branimir Vorša | 07.09.2024. / 09:38

Posjekotina od papira, ilustracija
Posjekotina od papira, ilustracija (Foto: Getty Images)

Iako su posjekotine od papira uobičajene, slabo se razumiju u smislu uključene fizike. Pravo pitanje glasi, kako tanak papir, koji se lako gužva, može zarezati kožu do krvi? Novo istraživanje koje su proveli fizičari s Tehničkog sveučilišta u Danskoj rasvijetlilo je to pitanje, usredotočujući se na debljinu papira kao ključan faktor.

Istraživanje je pokazalo da listovi debljine oko 65 mikrometara (mikrona) najvjerojatnije uzrokuju posjekotine od papira. Tanji papiri, poput maramice, savijaju se kada se pritisnu na kožu, dok su deblji papiri previše tupi da bi se učinkovito rezali. Ta debljina od 65 mikrona uključuje određene vrste papira, uključujući papir za matrični pisač i neke stranice časopisa.

Ovi rezultati omogućuju nam opću procjenu relativne sigurnosti različitih kategorija proizvoda, ističu autori studije, koja je objavljena u časopisu Physical Review E.

Kako bi bolje razumjeli proces rezanja, istraživači su papirom zarezivali želatinu, koja je dobar analog za konzistenciju ljudskog mesa. Njihovi eksperimenti su pokazali da se tanji papiri savijaju, dok deblji ostavljaju samo udubljenja. Formula koju su razvili identificirala je da su papiri između 50 i 100 mikrometara najopasniji, a oni debljine 65 mikrometara najopasniji.

Studija znjedrila i nusproizvod - "papirnatu mačetu"

Nalazi danskih znanstvenika imaju implikacije, i na sigurnost, i na inovacije. Iako može pomoći u smanjenju rizika u svakodnevnoj uporabi, studija je također dovela do razvoja jeftinog papirnatog skalpela nazvanog "Papermachete" (papirnata mačeta), koji može rezati materijale poput jabuka i piletine.

Iako su maramice, knjige i fotografije općenito sigurne debljine, ne možemo isključiti određene rizike korištenja uredskog papira ili časopisa, objasnili su autori studije. Također su nagovijestili da bi proizvođači papira mogli uzeti u obzir ove nalaze pri dizajniranju proizvoda.

U budućnosti je potrebno više istraživanja kako bi se istražila uloga kutova rezanja kod posjekotina od papira, ali u međuvremenu istraživači nude praktične savjete. Većina rezova papira može se izbjeći pridržavanjem strogog režima gotovo normalnog rukovanja papirom, poručuju danski znanstvenici, jer čak i jednostavni predmeti, poput papira, mogu predstavljati skrivenu opasnost.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti