Čini se da rusko cjepivo protiv COVID-19 Sputnjik V neće biti odobreno u EU ove godine

Europski regulator o Sputnjiku V je počelo odlučivati još u ožujku, no do danas odluka nije donesena.

Martina Čizmić | 21.10.2021. / 12:25

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Čini se kako Europa neće službeno dobiti još jedno cjepivo za borbu protiv COVID-19. Barem ne ove godine.

Kako javlja Reuters, pozivajući se na dobro obaviještene izvore, gotovo je nemoguće da će europski regulator EMA prije kraja ove godine odobriti Sputnjik V.

Slika nije dostupna WHO stavio Sputnjik V na čekanje: Nadamo se da ćemo to riješiti vrlo brzo

Slika nije dostupna U Rusiji raste broj zaraženih delta sojem, cjepivo štiti manje nego se mislilo: "Učinkovitost je oko 83 posto"

Naime, prema tim izvorima, Rusi još uvijek nisu poslali sve podatke koje EMA traži, a bez njih EMA neće uopće Sputnjik V uzeti u obzir. Čak i da Rusi pošalju tražene podatke u sljedećih mjesec dana, EMA bi odluku mogla donijeti tek u prvom kvartalu sljedeće godine.

Podsjetimo, EMA je Sputnjik V u razmatranje uzela još u ožujku ove godine, a tada se očekivalo da će odobrenje biti dano najkasnije do lipnja.

No, EMA je od Rusije zatražila dodatne podatke o aktivnim sastojcima i procesu proizvodnje koje, za sad, još uvijek nije primila.

Slika nije dostupna Ništa od ruskog cjepiva prije ljeta: Francuski državni tajnik otkrio da Sputnjik V odobrenje u EU-u može dobiti tek krajem lipnja

Podsjetimo, Rusija je ranije objavila kako Sputnjik V ima učinkovitost od otprilike 83 posto u slučaju delta varijante koronavirusa. Koristi se za cijepljenje u Rusiji i više od 70 zemalja diljem svijeta, koje su ga odobrile.

Odobravanje Sputnjika V u Europi za mnoge bi Ruse značilo da ponovno mogu slobodno putovati po Europi, ali bi dalo i poticaj ruskim proizvođačima cjepiva. Za sad, čini se, ništa od toga barem dok EMA ne dobije tražene podatke.

Reutersovi izvori tvrde kako EMA nema razloga sumnjati u podatke koje je dobila iz Rusije, ali kako dok ne dobije kompletne podatke nema na temelju čega donijeti konkretnu odluku.

Izvor: Reuters

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti