Cook na suđenju branio poslovnu praksu App Storea: Ovakav način je sigurniji i jednostavniji, za korisnike, developere i Apple

Korisnici bi morali upisivati podatke o svojim kreditnim karticama u svaku od tih aplikacija, a to bi bilo jako nezgodno, da ne spominjemo kako bi postotak prijevara skočio, rekao je tijekom svjedočenja Cook.

Martina Čizmić | 23.05.2021. / 11:05

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Jedno od najiščekivanijih svjedočenja na suđenju između Epic Gamesa (izdavača Fortnitea) i Applea, zasigurno je ono Tima Cooka. Šef Applea sjeo na klupu za svjedoke i odgovarao na pitanja o sigurnosti App Storea, ali i otkrio neke detalje o tome kako Apple uzima proviziju od developera.

Cook je tako u ulozi svjedoka branio poslovnu praksu App Storea, hvalio njegovu sigurnost u usporedbi s drugim sustavima za distribuciju softvera, ali i istaknuo da je način na koji je organizirana naplata unutar aplikacija (a koja mora ići preko Applea) tu zapravo kako bi olakšala živote developerima.

Istaknuo je kako bi, u nedostatku App Storea, svaka aplikacija za iPhone, a trenutno ih u toj trgovini ima gotovo dva milijuna, morala imati vlastiti sustav za naplatu što bi, tvrdi Cook, kompliciralo stvari developerima i korisnicima.

Korisnici bi morali upisivati podatke o svojim kreditnim karticama u svaku od tih aplikacija, a to bi bilo jako nezgodno, da ne spominjemo kako bi postotak prijevara skočio, rekao je tijekom svjedočenja Cook.

No, nisu samo korisnici i developeri koji bi bili u problemima. Velik broj različitih transakcija bio bi problematičan i za Apple. Prema Cooku, umjesto sadašnjeg načina gdje korisnici plaćaju, a Apple prosljeđuje postotak developerima, da ne postoji App Store, developeri i izdavači morali bi plaćati Appleu.

Morali bismo osmisliti alternativni način prikupljanja provizije. Morali bismo smisliti kako pratiti što se događa i to staviti na račun i onda utjerivati novac od developera. Čini se kao proces koji ne treba postojati, rekao je Cook.

Izvor: Apple Insider

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti