Dobar posao u Bruxellesu: EU kupio 300 milijuna doza oksfordskog potencijalnog cjepiva protiv koronavirusa

Ovo je prva takva unaprijed dogovorena kupovina cjepiva za EU.

Hina | 14.08.2020. / 15:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Europska unija objavila je u petak da je dogovorila kupovinu najmanje 300 milijuna doza potencijalnog cjepiva protiv koronavirusa tvrtke AstraZeneca.

To je prva takva europska kupovina cjepiva dogovorena unaprijed, što bi moglo potkopati planove Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za globalni pristup.

Slika nije dostupna Imamo li na vidiku učinkovito cjepivo protiv koronavirusa?

Slika nije dostupna Znanstvenica s Oxforda pojasnila tri stvari koje se moraju dogoditi da cjepivo protiv koronavirusa vidimo do kraja godine

Europska komisija, koja pregovara u ime svih 27 članica Unije, objavila je da sporazum uključuje opciju kupovine još 100 milijuna dodatnih doza od te britanske tvrtke ako se pokaže da je njezino cjepivo sigurno i djelotvorno.

Europski bilateralni sporazum zrcali poteze SAD-a i drugih bogatih zemalja, od kojih su neke kritične prema WHO-ovoj inicijativi.

Danas postignuti dogovor uslijedio je nakon onog načelnog postignutog s AstraZenecom u lipnju.

Slika nije dostupna Iskustvo iz prve ruke: Dobrovoljno se javio na testiranje cjepiva protiv koronavirusa, svoju priču podijelio sa svijetom

Komisija je objavila da je cilj njezina novog dogovora financiranje dijela troškova proizvodnje cjepiva.

Bruxelles je rekao i da je u protekla dva tjedna pregovarao i s tvrtkama Johnson & Johnson i Sanofi, a u srpnju je objavio da se razgovara s Pfizerom, Modernom i CureVacom.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti