Google predstavio nove telefone s kojima kreće u borbu za tron na tržištu smartphonea

Napokon su i službeno predstavljeni Pixel 6 i Pixel 6 Pro, prvi pametni telefoni koji dolaze s Googleovim čipovima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.10.2021. / 10:02

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

S novim modelima telefona iz Pixel serije Google misli ozbiljno zaprijetiti liderima na tržištu pametnih telefona. Pixel 6, a pogotovo Pixel 6 Pro pažnju plijene snažnim hardverom, ali i cijenom koja je pristupačnija u odnosu na većinu konkurenata. U Googleu vjeruju kako će upravo taj odnos cijene i kvalitete privući veći broj korisnika koji bi, umjesto novog iPhonea ili Galaxyja, mogli kupiti upravo novi Pixel.

Pixel 6 Pro dolazi sa 6,7-inčnim OLED ekranom rezolucije 1440x3120 piksela (varijabilne) frekvencije osvježavanja do 120 Hz, a zaštićen je najjačim Goriila Glassom (Victus).

Pixel 4 (Foto: AFP) - 3 Planovi Applea i Googlea otkrivaju trendove koje možemo očekivati na mobilnom tržištu

Sa stražnje strane nalaze se tri kamere - glavna rezolucije 50 MP, 12 MP ultraširoka kamera te 48 MP telefoto kamera s 4x optičkim zumom. Telefoto i glavna kamera imaju i optičku stabilizaciju slike. S prednje strane nalazi se 11,1 MP ultraširoka kamera s kojom se mogu snimati i 4K videozapisi. Iz Googlea kažu kako baterija ovog telefona može izdržati 24 sata. Što se punjenja tiče, podržano je brzo punjenje (50 posto baterije može se napuniti u trideset minuta), a podržano je i bežično punjenje baterije.

Što se tiče nekih dodatnih zanimljivosti, treba spomenuti i otpornost na prašinu i vodu (IP68 certifikat), optički senzor za otiske prstiju implementiran u sam ekran, dva stereo zvučnika, tri mikrofona te, kako smo na to i navikli od novih modela Pixela, posljednju generaciju Googleova mobilnog operativnog sustava Android 12.

Telefon se može prednaručiti već sada u SAD-u, a u prodaji će se pojaviti krajem sljedećeg tjedna po cijeni od 899 dolara za model kapaciteta 128 GB memorije, odnosno 999 dolara za model s 256 GB memorije.

Što se tiče modela Pixel 6, njegova cijena počinje od 599 dolara te je riječ o telefonu manjih dimenzija (ekran dijagonale 6,4 inča uz frekvenciju osvježavanja od 90 Hz) koji ima glavnu kameru rezolucije 50 MP, 12 MP širokokutnu kameru i 8 MP kameru za snimanje selfija. Pored navedenog, glavna razlika u odnosu na model Pro jest u kapacitetu baterije te što model Pro dolazi s 12 GB memorije, a Pixel 6 s 8 GB memorije.

Slika nije dostupna Googleov smartphone Pixel 5a donosi odličan omjer cijene i kvalitete

Ono po čemu je nova generacija Pixela specifična jest što dolazi s Googleovim čipom nazvanim Tensor koji je dizajniran specijalno za modele strojnog učenja pa poboljšava opcije poput Google Assistanta, prevoditelja, fotografija itd. U odnosu na model Pixel 5, Googleovci kažu kako na krilima Tensora korisnici novih Pixela mogu očekivati 80 posto brži rad procesora i čak 370 posto bolje grafičke performanse.

Izvor: Engadget


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti