Hrvatska kompanija globalni je lider na tržištu samoposlužnih strojeva za proizvodnju pomfrita

Iako interes za ovim strojevima postoji i u Hrvatskoj, Integra System prvenstveno je orijentirana na izvoz.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.01.2022. / 13:19

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Početi s razvojem novih i inovativnih proizvoda te pokušati postati globalni lider ili konkurirati najboljima nikada nije lako, a pogotovo ne iz jedne male Hrvatske. No ako nije lako, to ne znači da je nemoguće. Jedan od primjera za to jest i varaždinska tvrtka Integra System. U njezinim tvornicama razvijeni su samoposlužni strojevi za prženje krumpirića, koji se danas isporučuju diljem svijeta te su s 80 posto proizvodnje i distribucije globalni lider na ovom tržištu.

Put do pozicije globalnog lidera, jasno, nije jednostavan te su, kako je za Zimo objasnio direktor i osnivač kompanije Rajko Ivošević, tijekom razvoja naišli na brojne izazove koji su ih doveli do zida. Međutim, zid se može probiti i mora, tako je ukratko opisao što je sve prošao tijekom sedam godina razvoja na stroju za pripremu pomfrita. Strojevi Integra Systema danas se izvoze u razne zemlje, od Malezije, Ujedinjenih Arapskih Emirata do Islanda, Njemačke, Italije, Mađarske i Velike Britanije, a potražnja postoji i u Lijepoj Našoj, iako im Hrvatska ipak nije prioritet.

Kao jedan od najvećih problema prilikom razvoja stroja Ivošević je naglasio činjenicu što su morali raditi od nule te su sami morali osmisliti brojna rješenja koja do tada nisu postojala. Trud se na kraju isplatio, što pokazuje ne samo interes za ovim strojevima i prodajne brojke već i činjenica da je ovaj "Made in Croatia" stroj na globalnom tržištu superioran u odnosu na konkurenciju.

Daleko ispred konkurencije

Kao glavne prednosti u odnosu na strojeve napravljene u Kini i Rusiji Ivošević naglašava vrijeme, odnosno brzinu te kaže kako na svijetu ne postoji aparat koji može u 35 sekundi napraviti pomfrit. Npr. kineskom proizvođaču za isti rezultat treba tri do pet minuta. Pouzdano znamo da nam je kvaliteta vrhunska i tehnički smo superiorni u tome. Konkurentni oblici značajno zaostaju za nama, u osnovi i do pet godina razvojnog vremena.

Na ideju o stroju za pripremu pomfrita Rajko Ivošević došao je razmišljanjem o tome kako ubrzati rad pojedinca. Dok se rad pojedinca može ubrzati ako se isti duplicira, odnosno dok se određeni uređaji mogu ubrzati tako što se u procese proizvodnje uvede jedan ili više istih uređaja, isto se ne može primijeniti i na strojeve za pečenje krumpira: Friteza kao uređaj prženja ima ograničenja i ne može raditi brže i u situacijama paralelizma, uvođenjem više friteza, krumpir se ne može ispeći brže.

Ivošević se zato odlučio na drukčiji pristup: "Tu sam došao do zaključka da patentiram metodu dvostrukog pečenja u sistemu duplih friteza, s bafer zonama, koje uz pomoć složene elektronike, softvera i strojnog rješenja mogu preraditi bilo koju smrznutu sirovinu u roku od 35 sekundi."

Svoje rješenje prije više od tri godine patentirao je u SAD-u, a put od ideje do realizacije bio je prilično težak: Izazove je teško opisati, da izraz bude primjeren. Možda bi najbolja riječ bila - žestoko. U sedam godina razvoja promijenili smo 35 ljudi, u dolasku i odlasku, od programera, elektroničara i mehaničara. Važnost izazova je sljednost u načelima urednosti, pedantnosti i upornosti. Ustrajnost na dokumentiranosti i predanom učenju iz grešaka.

Razvijaju nove strojeve

Svi strojevi koji su do sada isporučeni u svijetu, a trenutačno ih ima 115, povezani su na cloud rješenje Integre te se putem njih nadzire i kontrolira cjelokupan sustav - od prodaje do naplate, kao i dijagnostike na daljinu. Također, isto tako se automatski nadograđuju sustavi na nove verzije firmwarea te imaju potpunu kontrolu svih funkcija strojeva.

Integra System ne misli stati samo na pečenju pomfrita te već sada rade i mesne okruglice na bazi piletine, ribice, a uskoro će fritule i male palačinke, a fokusirani su u potpunosti na fast food, hranu koja se može jesti s nogu.

Što se budućnosti tiče, Rajko Ivošević naglasio je kako imaju velike planove i rade na velikim projektima o kojima trenutačno, ipak, ne može govoriti sve dok projekti na kojima rade ne budu gotovi i detaljno testirani.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti