Kakav šok: Uživali su u nogometu i mislili da gledaju utakmice SP-a, a onda su saznali o kakvom je prijenosu riječ

Nemaju svi mogućnost gledati utakmice SP-a u visokoj rezoluciji na velikim televizorima, već su osuđeni na streamove loše kvalitete na malim ekranima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.12.2022. / 09:18

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Protekla skoro tri tjedna obilježilo je Svjetsko nogometno prvenstvo u Katru. Dok je za većinu reprezentacija ono i završeno, Hrvatska je, srećom, i dalje u igri i danas ćemo saznati hoće li se Dalićeva bajka nastaviti i dalje. Nogometne dane mnogi su proveli uz svoje televizore i mobilne uređaje gledajući prijenose, no dok je dio ljudi diljem svijeta uživajući u legalnim i kvalitetnim prijenosnima i slici visoke rezolucije, neki su se morali oslanjati na ilegalne streamove.

Lopta Al Rihla Dosta o nogometu, 'ajmo malo o lopti: Evo zašto će Al Rihla zauvijek promijeniti najvažniju sporednu stvar na svijetu

No takvi su streamovi često loše kvalitete s niskom rezolucijom i povremenim prekidima prijenosa tako da iskustvo gledanja utakmica na takvim stranicama nije najbolje, pogotovo ako se gledaju na malim ekranima mobilnih uređaja. Na nekim kanalima na YouTubeu odlučili su iskoristiti takvu popularnost utakmica sa SP-a te su objavili videe cijelih utakmica koje su skupile desetke, a neke i stotine tisuća pregleda.

Dio gledatelja uživao je u takvim utakmicama, sve dok nisu shvatili kako je nešto u tim prijenosima čudno. Naime, oni uopće nisu gledali prave utakmice, već su na tim kanalima objavljeni videozapisi utakmica iz popularnih igara FIFA 23 i eFootball PES 2021. Sve dok nisam pročitao komentare ispod videa i pažljivo promotrio lica igrača izbliza, nisam shvatio da je riječ o simulaciji utakmice iz FIFA-e 23, komentirao je jedan gledatelj iz Vijetnama, a prenijeli su na PC Gameru.

Iako je grafika na FIFA-i 23 fantastična s realističnim pokretima igrača, uz zanimljive komentatore koji doprinose tom stvarnom ugođaju, jasno je kako je razlika između videoigre i stvarnih utakmica velika i očita. Ipak, za one koji utakmice gledaju na lošim streamovima, gdje je kvaliteta slike lošija, te je razlike teže prepoznati.

Slika nije dostupna Hakeri pokušavaju iskoristiti SP u nogometu za prijevare i krađe podataka

Upravo se to dogodilo nekim ljubiteljima nogometa koji su mislili da uživaju u utakmicama Svjetskog prvenstva, no u biti su gledali utakmicu iz videoigre, što govori i o napretku grafike i sportskih videoigara koji je postignut posljednjih godina i kako igre zaista sve više slične stvarnom životu.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti