Hakeri pokušavaju iskoristiti SP u nogometu za prijevare i krađe podataka

Kibernetički kriminalci naročito su se fokusirali na streamove utakmica pa bi oni koji traže online prijenose mogli završiti s - malwareom.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.11.2022. / 12:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Veliki događaji koji privlače pažnju mnogih - bilo da je riječ o sportskim događajima ili nekim katastrofama koje prate mediji diljem svijeta, uvijek su zanimljivi i hakerima koji pokušavaju iskoristiti tu situaciju kako bi zarazili što više računala malwareom odnosno kako bi prevarili što veći broj korisnika. Slična je situacija sada i sa Svjetskim nogometnim prvenstvom koje se održava u Katru, upozorili su iz kompanije Zscaler.

Prijevara na internetu Policija upozorava na financijske prijevare: Nemojte tražiti prilike za ulaganja ili kredite na društvenim mrežama, ostat ćete bez novca!

S obzirom na to da mnogi utakmice ne mogu gledati od kuće, bilo da im nije dostupan prijenos ili su na poslu tijekom odigravanja utakmica, pokušavaju se snaći na internetu i pronaći stranice sa streamingom. No iza takvih stranica često stoje hakeri i prevaranti tako da pokušaj gledanja utakmica može završiti sa zaraženim računalom, krađom podataka i slično.

Posebno je zabrinjavajuće korištenje nekih poznatih stranica poput Reddita, OpenSea, LinkedIna i drugih putem kojih se šire takvi linkovi na lažne stranice za streaming. Klikom na te linkove korisnik se preusmjerava na stranice na Blogspotu na koje se prvo potrebno prijaviti ako se žele gledati utakmice. Prijavom na te lažne stranice korisnici hakerima i prevarantima daju svoje osobne podatke, a u nekim slučajevima i podatke o bankovnim karticama, odnosno na njima se može pokupiti malware.

Također, na mreži se mogu pronaći i lažne verzije nogometnih igara poput FIFA-e za kojima u posljednje vrijeme raste interes zbog SP-a, no preuzimanjem takvih igara na računalo se preuzimaju datoteke s malicioznim programima. Sigurnosni stručnjaci upozoravaju i na prijevare u kojima Qatar Airways navodno nudi nagrade i zrakoplovne karte te na lažne mailove koje šalje FIFA, a u kojima se nude različite nagrade, karte za utakmice i slično.

Internetska prijevara, ilustracija Povjerovala slatkim pričama "virtualnog muškarca", pa ostala bez više od 100 tisuća kuna

Iz Zscalera korisnike pozivaju na oprez te ih upozoravaju da ne preuzimaju nikakav softver i igre s nepoznatih stranica i da na takvim stranicama ne ostavljaju svoje osobne podatke.

Izvor: Tech Radar
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti