Novi slučaj tzv. romantične prijevare - kojom je 'virtualni muškarac' u zabludu doveo 65-godišnjakinju obećanjem da će joj se preselili po odlasku u mirovinu, za što mu je uplatila više od sto tisuća kuna - policija je iskoristila kako bi još jednom građane pozvala na oprez.

Brodsko-posavska policija u ponedjeljak je priopćila kako kriminalistički istražuje navode iz prijave te žene s područja Slavonskog Broda, koja se im požalila da je prevarena.

Ljubav na internetu, ilustracija Upoznala "vlasnika tvornice automobila u Francuskoj" na društvenim mrežama pa ostala bez nekoliko stotina tisuća kuna

Riječ je, kažu, o internetskoj prijevari kojom je 65-godišnjakinja oštećena za ukupno više od 100 tisuća kuna nakon što je od ožujka, putem jedne od društvenih mreža, ostvarila virtualni kontakt s muškarcem te povjerovala njegovim tvrdnjama da će joj se preseliti po odlasku u mirovinu.

Ona mu je u više navrata uplatila veći novčani iznos za troškove transporta i carinjenja "paketa" koje joj je poslao.

Žene, budite oprezne u internetskoj komunikaciji s nepoznatima

Iz policije i ovoga puta upozoravaju kako sve češće bilježe slučajeve tzv. romantične prijevare te upozoravaju građane, osobito žene, da budu oprezne pri komunikaciji na društvenim mrežama i stranicama za upoznavanje.

Napominju kako prevaranti tragaju za žrtvama kako bi ostvarili protupravnu imovinsku korist, služeći se raznim načinima obmane, pružaju lažnu pažnju i sl.

Romantična prijevara na internetu Nemojte si upropastiti Valentinovo! Evo kako izbjeći "romantične prijevare" na internetu

'Romantični prevaranti' pritom kroz komunikaciju iskazuju snažne osjećaje prema žrtvi, a nakon što zadobiju njeno povjerenje traže novac, darove ili podatke o bankovnim karticama. Također, mogu tražiti i da im žrtva pošalje osobne fotografije ili videozapise.

Policija zato poziva građane da ne prihvaćaju komunikaciju s osobama na društvenim mrežama za koje nisu u mogućnosti provjeriti njihov identitet i postojanje, a posebno da ne vjeruju ovakvim ili sličnim ponudama putem društvenih mreža.

Romantična prijevara na internetu (Foto: MUP/Europol)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju