Upoznala "vlasnika tvornice automobila u Francuskoj" na društvenim mrežama pa ostala bez nekoliko stotina tisuća kuna

Policija upozorava građane da budu oprezni i da ne dijele s nepoznatim osobama nikakav materijal koji bi ih mogao kompromitirati i koji bi počinitelju mogao poslužiti za ucjenjivanje.

Martina Čizmić | 08.07.2022. / 14:22

Ljubav na internetu, ilustracija (Foto: Getty Images)

Policija sve češće zaprima prijave internetskih prijevara, a sve su češće i prijevare na društvenim mrežama. Tako je istarska policija skrenula pozornost na slučaj prijevare 48-godišnje žene koja je ostala bez nekoliko stotina tisuća kuna. 

Kako su priopćili iz pulske policije, žena je putem društvene mreže upoznala muškarca koji joj se predstavio kao vlasnik tvornice automobila iz Francuske te se neko vrijeme s njim dopisivala. Nakon što je muškarac zadobio njeno povjerenje, zatražio ju je da mu posudi novac jer ima problema s karticom, a treba platiti hotel. Žena mu je posudila novac, a muškarac joj je ubrzo javio da je zbog problema s porezom završio u zatvoru te će joj novac vratiti nakon izlaska iz zatvora. U razdoblju od 15. lipnja prošle godine do 1. srpnja ove godine oštećena mu je posudila nekoliko stotina tisuća kuna, a kako nije bilo nikakve naznake da će
joj muškarac vratiti novac, događaj je prijavila policiji.

Slika nije dostupna Nemojte si upropastiti Valentinovo! Evo kako izbjeći "romantične prijevare" na internetu

Slika nije dostupna Policija upozorava: Pazite s kim se dopisujete na internetu! Dvoje ljudi zbog toga je ostalo bez ukupno više od milijun kuna!

Kako bi se izbjegli ovakvi događaji, Policijska uprava istarska upozorava građane da budu oprezni prilikom komunikacije na društvenim mrežama i stranicama za upoznavanje. Prevaranti tragaju za žrtvama putem interneta i kako bi ostvarili protupravnu imovinsku korist, koriste razne načine obmane, pa čak iskazuju i ljubav.

Počinitelji tzv. romantičnih prijevara kroz komunikaciju iskazuju snažne osjećaje prema žrtvi, a nakon što zadobiju njeno povjerenje, traže novac, darove ili podatke o bankovnim karticama. Također mogu tražiti i da im žrtva pošalje intimne fotografije ili videozapise.

Policija upozorava građane da budu  oprezni i da ne dijele s nepoznatim osobama nikakav materijal koji bi ih mogao kompromitirati i koji bi počinitelju mogao poslužiti za ucjenjivanje. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti