Policija upozorava: Pazite s kim se dopisujete na internetu! Dvoje ljudi zbog toga je ostalo bez ukupno više od milijun kuna!

Policija ponovno upozorava građane da budu oprezni prilikom komunikacije s nepoznatim osobama na internetu i društvenim mrežama.

Martina Čizmić | 19.04.2021. / 14:21

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U posljednje vrijeme policija sve češće upozorava na prijevare na internetu u kojima su građani ostali bez više tisuća kuna ušteđevine. Sve su učestalije prijevare vezane za kupovinu i prodaju kriptovaluta, dijelom i jer se građani ne razumiju u potpunosti u takav tip trgovine. 

Tako je krčka policija obavijestila kako provodi kriminalističko istraživanje vezano za počinjenje dvaju kaznenih djela prijevare. U prvom slučaju riječ je o prijevari kojom je oštećena 63-godišnja hrvatska državljanka za oko 450 tisuća kuna.

Oštećena je u proteklih mjesec i pol dana preko društvene mreže ostvarila vezu s muškom osobom iz inozemstva koja je od nje u više navrata tražila novčanu pozajmicu. Vjerujući njegovim obećanjima o vraćanju duga, dovedena je u zabludu te je na njegove zahtjeve putem bitcoina uplaćivala novac. Nakon što je utvrđeno da je riječ o lažnom profilu osobe na društvenoj mreži, prekinuta je komunikacija između navedenih, a policija provodi sve potrebne mjere i radnje kako bi otkrila počinitelja, obavijestili su iz policije. 

Drugu kaznenu prijavu o počinjenju kaznenog djela prijevare policija je zaprimila početkom travnja, kojom je oštećen 72-godišnjak za gotovo 580.000 kuna.

On je, naime, putem oglasa na internetu komunicirao elektronskom poštom s nepoznatom osobom koja ga je uvjeravala u mogućnosti brze i velike zarade u kratkom roku. Tako je 72-godišnjak u razdoblju od tri i pol mjeseca na različite račune uplatio gotovo 580.000 kuna, a za to nije dobio nikakvu zaradu niti ima informacije o fizičkim ili pravnim vlasnicima tih bankovnih računa, ističu iz policije.

Iz policije ponovno upozoravaju građane i pozivaju na maksimalan oprez u komunikaciji s nepoznatim osobama na internetu ili na društvenim mrežama, ali i podsjećaju da se na stranicama MUP-a građani mogu informirati o kaznenim djelima koja se često događaju na internetu te tako na vrijeme spriječiti veću štetu. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti