Hrvatska policija ponovno upozorava na prevara oko investicija u kriptovalute

Zabilježena su dva nova slučaja u kojima su Hrvati nasjeli na prevaru i, umjesto lake zarade, izgubili su sav uloženi novac.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.10.2022. / 12:29

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Vođeni željom za lakom zaradom i brzim povratom investicija, mnogi su do sada nasjeli na prevare oko ulaganja u kriptovalute i, umjesto zarade, ostali su bez svega što su investirali. Takvih je slučajeva sve više, uključujući i u Hrvatskoj, a kako su objavili iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, nedavno su zabilježena dva takva nova slučaja.

Međunarodna svemirska postaja (ISS) Prijevara na Instagramu: Zaljubila se u kozmonauta s ISS-a pa mu poslala 30 tisuća dolara da kupi kartu za povratak na Zemlju

U oba slučaja oštećene osobe nasjele su na oglase za ulaganje u kriptovalute iza kojih stoje inozemni kriminalci koji se predstavljaju kao legitimna društva. Počinitelji se prilikom pozivanja žrtvama predstavljaju kao brokeri ulagačke platforme te najčešće koriste pozivne brojeve Velike Britanije (+44), Švedske (+46) i Estonije (+372).

Svoje žrtve prvo nagovore na instalaciju aplikacija za udaljeni pristup računalima, nakon čega im pomognu pri ulaganju korištenjem određene platforme. Nakon investicije, oštećeni putem tih platformi mogu pratiti stanje na svom računu, kao i rast dobiti, no do problema dolazi prilikom isplate.

Naime, dobit koju su zatražili nisu dobili i tek su tada shvatili kako su prevareni te da ne mogu doći do svog novca.

Check eCommerce Sumnjiva vam je neka web trgovina? Provjerite ju pomoću ovog domaćeg alata

Obzirom da postoji zaista velik broj lažnih ulagačkih platformi, potencijalni ulagač bi svakako prije početka ulaganja trebao putem dostupnih tražilica provjeriti je li je platforma za koju je zainteresiran već negdje zabilježena i prijavljena kao lažna te posjeduje li odgovarajuću licencu za rad na području RH ili EU, objavili su iz policije te savjetuju da se provjera legitimnosti platformi, kao i kriptomjenjačnica, može napraviti putem internetske stranice HANFA-e.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti