Sumnjiva vam je neka web trgovina? Provjerite ju pomoću ovog domaćeg alata

Ako se rezultati crvene, korisnici imaju mogućnost prijaviti internetsku trgovinu kao prevarantsku europskoj agenciji OLAF.

Martina Čizmić | 07.10.2022. / 10:25

Check eCommerce (Foto: Screenshot)

Na već tradicionalnoj konferenciji hrvatskih internetskih trgovaca, CRO Commerce 2022. koja se održava u Zagrebu, predstavljen je zanimljiv alat kojem je cilj povećati povjerenje kupaca u internetske trgovine, ali i smanjiti broj lažnih internetskih trgovina i prijevara kupaca. 

Radi se o pretraživaču Check Ecommerce u koji je dovoljno upisati web adresu dotične trgovine te pogledati rezultate. 

Naime, ovaj pretraživač provjerava upisanu web adresu kroz 10 različitih izvora. Tako se provjerava je li stranica legitimna, otkud dolaze recenzije, ima li važeći SSL certifikat za enkripciju podataka, skriva li kakav malware, koristi li kakve filtere te je li u posljednje vrijeme bila prijavljivana kao prevarantska. 

Slika nije dostupna Tamna strana internetske trgovine: Kako prepoznati prevarantsku stranicu i što napraviti ako vas ipak "upecaju"?

Ako je sve zeleno (ili barem većina), korisnici mogu biti sigurni da je ta internetska trgovina legitimna. No, ako se rezultati crvene, imaju mogućnost prijaviti internetsku trgovinu kao prevarantsku europskoj agenciji OLAF. 

Smatram da je ovaj projekt ključan za razvoj povjerenja te pozivam sve koji žele da ga isprobaju i uključe se u njegovu promociju, istaknuo o je prilikom predstavljanja predsjednik udruge eCommerce Hrvatska, Marcel Majsan. 

Check eCommerce (Foto: Screenshot)

Kako je pojasnio, ovaj alat nije svemoguć te bi korisnici, uz korištenje njega, trebali upotrijebiti još neke načine provjere. 

Tako je dao nekoliko savjeta koje bi svatko trebao koristiti kad god posumnja u neku internetsku trgovinu. 

1) Provjerite ime tvrtke - upotrijebite Google i provjerite postoji li uopće tvrtka koja se navodi kao vlasnik odnosno pružatelj usluge. 

2) Provjerite postoje li recenzije - gdje su te recenzije objavljene, dolaze li s legitimnih izvora kao što su Google ili Facebook ili su samo objavljene na stranicama web trgovine. 

3) Ima li webshop sigurne načine plaćanja - prije svega je li moguće platiti pouzećem ili PayPalom, ali i koristi li web shop kakve dodatne načine zaštite kupaca. 

4) Potražite oznaku povjerenja - u svijetu postoji nekoliko udruženja koje dodjeluju oznake povjerenja internetskim trgovinama. U Hrvatskoj je to upravo udruga eCommerce Hrvatska. 

5) Ako je cijena sumnjivo niska, ne budite naivni - provjerite kako se kreću cijene u drugim trgovinama. Ako je cijena na toj internetskoj trgovini značajno niža od ostalih, budite sumnjičavi. 

Online kupovina - ilustracija Hrvatska udruga banaka upozorava: Pazite kako i gdje kupujete na internetu da ne ostanete bez novca ili identiteta

S obzirom na to da dolazi vrijeme "crnih petaka" i blagdanske kupovine, ovi savjeti, ali i alat Check Ecommerce trebao bi pomoći kupcima da budu sigurniji tijekom kupovine te povećati njihovo povjerenje u kupovinu na internetu. 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti