Policija upozorava na financijske prijevare: Nemojte tražiti prilike za ulaganja ili kredite na društvenim mrežama, ostat ćete bez novca!

Dobro se informirajte te potražite profesionalne i stručne financijske savjetnike prije nego što uložite novac, upozoravaju iz policije.

Martina Čizmić | 21.11.2022. / 13:21

Prijevara na internetu (Foto: Getty Images)

Policija sve češće upozorava na financijske prijevare koje većinom dolaze s društvenih mreža, a koje građane mogu skupo stajati. 

Tako su policijski službenici Službe kriminalističke policije, Policijske uprave ličko-senjske zaprimili kaznenu prijavu od 67- godišnjakinje koja je prijavila kazneno djelo računalne prijevare.

Ona je tijekom kolovoza ove godine pronašla oglas na društvenoj mreži za ulaganje u kriptovalute, ispunila obrazac i stupila u kontakt s nepoznatom osobom. Dotična osoba ju je navela da na svoj mobitel instalira aplikaciju za upravljanje s udaljenog računala. Također je otvorila korisničke račune na investicijskoj platformi i mjenjačnici kriptovaluta, nakon čega je izvršila nekoliko transakcija. Potom je u više navrata tražila od počinitelja povrat sredstava, no isti je to dobijao i tražio daljnje uplate kako bi mogao izvršiti povrat investicije.

Pozivamo građane na oprez kako ne bi postali žrtvama investicijskih prijevara. Osim što je ulaganje u kriptovalute rizično, postoji opasnost da ćete naići i na počinitelje koji će vas prevariti ili ćete postati žrtve hakerskog napada. Stoga u takvom poslovanju budite vrlo oprezni i sumnjičavi, dobro se informirajte te potražite profesionalne i stručne financijske savjetnike prije nego što uložite novac, upozoravaju iz policije.

Drugi slučaj dolazi iz Vukovarsko-srijemske županije. 

36-godišnjakinja je prijavila vinkovačkoj policiji kako je prevarom oštećena za iznos od preko 5.000 kuna. Ona se prijavila na internetski oglas za povoljne kredite te preko društvene mreže Facebook dogovorila isplatu kredita u iznosu od 25.000 eura.

Nepoznati počinitelj ju je doveo u zabludu da će joj uplatiti dogovoreni
novčani iznos kredita nakon što podmiri bankovne troškove transakcije u iznosu od preko 5.000 kuna, što je oštećena i učinila, no uplatu iznosa kredita nije primila.

Pozivamo građane na oprez. Internet i društvene mreže pune su oglasa i ponuda za lako dostupne gotovinske kredite. Iza takvih se oglasa i ponuda najčešće skrivaju prevaranti koji ne samo da neće isplatiti kredit, već će građanima uzeti novac.Pripazite kome se obraćate za financijsku pomoć, ne nasjedajte na ovakve i slične
ponude „povoljnih“ kredita putem društvenih mreža, ne upuštajte se u sumnjive novčane transakcije kako ne bi postali žrtve kaznenog djela,
naglašavaju iz policije.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti