Kina planira zatvoriti burze kriptovaluta i uvesti državnu inačicu?

Analitičari nagađaju kako su kineski potezi zapravo priprema za izdavanje njihove državne kriptovalute

Martina Čizmić | 12.09.2017. / 07:38

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kina se odlučila obračunati s kriptovalutama, poglavito bitcoinom, i to se odražava na njegovu cijenu diljem svijeta.

Nakon što je odlučila zabraniti ICO, postupak prikupljanja novca prodajom virtualne valute, što u Kini smatraju ilegalnim, čini se kako bi Kinezi mogli ostati i bez najvećih burza kriptovaluta.

Tržište kriptovaluta u Kini procjenjuje se na više od 150 milijardi dolara, a zatvaranje najvećih burzi i zabrana trgovanja na domaćem tlu mogla bi pokrenuli lavinu sličnih zabrana i u drugim zemljama.

Iako odluka još nije službena, Bloomberg navodi kako bi se zabrana trgovanja kriptovalutama odnosila samo na burze kriptovaluta, ali ne i na korištenje kriptovaluta u trgovini ili za plaćanje usluga.

Ovo nije prvi put da Kina zabranjuje trgovanje kriptovalutama. U veljači ove godine zabranjeno je podizanje bitcoina, što se odrazilo na broj korisnika kriptovaluta i preselilo trgovanje u druge zemlje. Nakon što je službeni Peking uveo stroža pravila koja se odnose na prijavljivanje pranja novca i uvođenje naknada za trgovanje na burzi, korisnici su ponovno mogli do svojih bitcoina u lipnju.

No, ovaj je put kineski plan zauzdavanja tržišta kriptovaluta u toj zemlji utjecao i na cijenu bitcoina. Tako je njegova vrijednost u samo nekoliko dana pala za dodatnih desetak posto. Prema trenutno dostupnim podacima tržište se oporavlja i cijena bitcoina ponovno oprezno raste.

Analitičari nagađaju kako su kineski potezi zapravo priprema za izdavanje njihove državne kriptovalute, čime bi Kina ušla na tržište kriptovaluta, ali i uvela jaču kontrolu.

Drugi pak ističu kako je to samo početak te će i druge zemlje početi s jačom regulacijom tržišta kriptovaluta i uvođenjem državnih kriptovaluta. Estonija i Rusija već ozbiljno razmišljaju o tome.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti