Estonija razmišlja o uvođenju vlastite kriptovalute

Estonija nije prva zemlja koja razmišlja o lansiranju vlastite kriptovalute. Kina je već razvila svoj prototip.

Martina Čizmić | 26.08.2017. / 15:21

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kriptovalute ove su godine doživjele nevjerojatan rast. Bitcoin iz tjedna u tjedan ruši nove rekorde u vrijednosti, a u stopu ga slijede i druge kripto valute.

Dijelom su za to zaslužni i hakeri koji su u nekoliko ransomware napada tražili da se otkrupnina plati upravo u kriptovalutama. No, dio njihove popularnosti zasigurno leži i u činjenici da sve više tvrtki i država prepoznaje virtualne valute kao sredstvo plaćanja.

Posljednja u nizu je Estonija, koja ozbiljno razmišlja o lansiranju vlastite kripto valute. S obzirom na to da smo već navikli na to da Estonija usvaja i uspješno provodi digitalne inovacije, ovo im ne bi trebalo predstavljati ozbiljniji problem.

I sam estonski predsjednik Kaljulaid nedavno je rekao kako je nužno da nastave s inovacijama kako bi bili sigurni da će vlade ostati relevantne u digitalno doba.

Tako je estonska agencija zadužena za e-Residency predložila inovativan način za prikupljanje novca - inicijalnom javnom ponudom "estcoinsa".

Prema prijedlogu koji su javno objavili, novac bi se koristio za različite projekte javno-privatnog partnerstva. Dio bi mogao biti uložen u razvoj domaćih startupa, nešto u čemu je Estonija vodeća država u EU.

Ideja je da kupci "estcoinsa" zapravo djeluju poput dioničara u takvom partnerstvu i zajednički donose odluke o tome za što bi se novac koristio. "Estcoinsi" bi se mogli koristiti i za plaćanje dobara i usluga u Estoniji.

To bi ujedno značilo i da bi vlasnici "estcoinsa" zapravo ulagali svoj novac u Estoniju kao državu.

Zanimljivo je kako je svoj interes iskazao i jedan od osnivača kriptovalute Ethereum, Vitalik Buterin, koji je ujedno dao i prve smjernice estonskoj vladi o razvoju "estcoinsa".

Inicijalna ponuda 'estcoinsa' unutar e-Residency sustava stvorila bi snažan poticaj između e-rezidenata i ovog fonda, i učinila bi da se e-rezidenti osjećaju kao zajednica jer postoji više stvari koje mogu činiti zajedno. osim toga, ako bi se ovi 'estcoinsi' izdali u sklopu blockchaina, onda bi postalo jednostavno i prikladno koristiti ih unutar pametnih ugovora i drugih aplikacija, rekao je Buterin.

Iako su u estonskom e-Residencyu shvaćaju sve prednosti izdavanja vlastite kriptovalute, jednako su tako i svjesni zamki i problema na koje bi mogli naći.

Zbog toga su pozvali sve zainteresirane na javnu raspravu putem društvenih mreža ili na njihovom službenom blogu.

Inače, Estonija nije prva zemlja koja razmišlja o lansiranju vlastite kriptovalute. Kina je već razvila prototip kriptovalute koja bi du budućnosti mogla krenuti u redovnu cirkulaciju.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti