Vladimir Putin zainteresiran za Ethereum: Uvodi li Rusija kriptovalutu?

Rusija bi mogla uz klasičnu valutu dobiti i virtualnu i to u obliku kriptovalute Ethereum.

Davor Ivanov | 06.06.2017. / 19:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ruski predsjednik Vladimir Putin zainteresiran je za Ethereum, drugu najveću kriptovalutu nakon Bitcoina. Putin u Ethereumu vidi potencijalno oruđe kojim bi se ruska ekonomija proširila izvan segmenta nafte i plina.

Na marginama Ekonomskog foruma u St. Petersburgu sastao se s Vitalikom Buterinom, osnivačem Ethereuma te podržao njegove planove za izgradnju mreže kontakata s lokalnim partnerima kako bi se u Rusiji implementirala "blockchain" tehnologija. Blockchain tehnologija omogućila je da se digitalna informacija distribuira, umjesto kopiranja, čime je stvorena osnova za, kako se sve češće komunicira – novu verziju interneta. Iako je tehnologija nastala za potrebe digitalne valute Bitcoin, u međuvremenu je njen potencijal postao važna tema u mnogim industrijama, a posebno u financijskom sektoru.

"Digitalna ekonomija nije zasebna industrija, već predstavlja osnovu za kreiranje novih poslovnih modela", kazao je Putin tijekom rasprave o osnaživanju dugoročnog rasta nakon što je Rusija izašla iz najveće recesije u posljednja dva desetljeća.

Virtualne ili kriptovalute mogle bi pomoći ekonomiji čineći online transakcije jednostavnijim i sigurnijim. Uz to što je valuta plaćanja, Ethereum bi mogao ubrzati moderno poslovanje izbacivanjem posrednika kao što su na primjer javni bilježnici.

Ruska središnja banka već je implementirala tehnologiju temeljenu na Ethereumu kao pilot projekt za obradu online transakcija i provjera podataka zajmodavaca poput Sberbanka.

Zamjenica guvernera središnje ruske banke Olga Skorobogatova ne isključuje mogućnost da se u budućnosti, uz pomoć Ethereum tehnologije, u Rusiji jednog dana uvede virtualna valuta.

"Blockchain bi tehnologija na poslovanje mogla imati jednaki učinak kao što je to nekoć imao internet - promijenila bi poslovne modele i eliminirala posrednika", kazao je Vlad Martinov, savjetnik Ethereum fondacije, a prenosi Bloomberg.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti