Bitcoin je popularan, ali Ethereum bi mogao biti prava zvijezda

"Imate novac u banci koji stoji? Iskoristite ga i uložite u budućnost - kriptovalute", smatra naš sugovornik

Martina Čizmić | 04.06.2017. / 07:36

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kriptovalute postoje već godinama, no u javnosti su postale poznatije nakon niza malware napada u kojima su otkupnine uplaćivane upravo u jednoj od tih valuta - bitcoinu. No, nije bitcoin jedina kriptovaluta o kojoj će se još čuti.

Prema nekim procjenama, do kraja 2018. jedna druga kriptovaluta mogla bi prestići vrijednost bitcoina. Radi se ethereumu, kriptovaluti koja se u posljednje vrijeme širi brže od bitcoina.

Interes za ethereumom pokazale su i neke velike industrije poput financijske i zdravstvene, a njegovi zagovornici smatraju kako bi u budućnosti upravo ethereum mogao postati glavno sredstvo plaćanja, jer njegova tehnologija omogućuje kompleksnije transakcije od bitcoinovih.

Iako je vrijednost ethereuma tek desetinu one bitcoina, u posljednjih godinu dana osvojio je četvrtinu tržišta kriptovaluta dok je bitcoinov udio pao s 90 posto na tek nešto više od 50 posto.

No, iako kriptovalute postaju sve popularnije, za prosječnog čovjeka one su i dalje apstraktan pojam. Stoga smo razgovarali s Branimirom, jednim od ulagača u kriptovalute koji živi i radi u Zagrebu.

Kriptovalute - isplativo, ali i rizično ulaganje

Kako si se odlučio na ulaganje u kriptovalutu? Vidiš li to kao ulaganje ili svojevrsnu kocku?

Tijekom posljednjih nekoliko godina, uspio sam uštedjeti određenu količinu novca. Za to mi je bila potrebna disciplina i strpljenje. Kad više nisam bio u mogućnosti štedjeti, tražio sam način kako investirati ušteđeni novac i po mogućnosti povećati ga. Naišao sam na zid, nerazumijevanje i generalno gledano, mogućnosti investiranja koje nisu vrijedne slova na papiru. Jedan od prijatelja je tad, a pričamo o vremenu od prije tri godine, uložio u miner za Bitcoin i on mu se u međuvremenu isplatio. Isprva sam bio skeptičan, no odlučio sam prvo pasivno, a nakon toga i aktivno pratiti razvoj kriptovaluta.

Krajem 2016. godine sam, kao 'proof of concept', kupio 1TH hashpowera kod Genesis Mining tvrtke, koja omogućuje zakup mining snage, uz proviziju. Njihova provizija za cloud mining BTC-a je previsoka, no unatoč tome, ja sam uspio vratiti uložen novac, ali da je to nešto isplativo – nije. Moj savjet potencijalnim ulagačima u kriptovalute glasi – ne treba vam to i ne zamarajte se s tim. Početkom ove godine, odlučio sam da je s čekanjem dosta i uložio sve što sam uštedio – u dvije kriptovalute, Bitcoin i Etherum. Direktno i preko burze za kriptovalute, kojih ima stvarno puno, ali ja sam odabrao jednu provjerenu i iz Europe.

Svako ulaganje novca je rizično. Ulaganje u kriptovalute je vrlo rizično, ali iza sebe imam trogodišnje iskustvo praćenja kriptovaluta i trendova vezanih za iste i shvaćam otkud dolazi taj rast i zašto vrijedi riskirati. Ipak, to je tema za jedan drugi razgovor.

Moja poanta i pitanje bilo kome glasi – možete li me uputiti na ulaganje putem investicijskih fondova koje će mi u roku tri mjeseca udvostručiti uložen novac? Naravno da ne možete. Ulaganje u kriptovalute to može, ali treba biti hrabar i treba odbaciti okove tradicionalnih metoda ulaganja.

Zašto baš ta kriptovaluta?

Bitcoin ne moram previše objašnjavati za one koji su upućeni u njega, no Ethereum je trenutno puno zanimljiviji. Od početka godine, taj je kriptovaluta imala rast od preko 1100 posto. S desetak eura na trenutnih 200+ eura. Ja sam uhvatio taj vlak, a Ethereum ne pokazuje namjeru posustajanja ili posrtanja. Trenutno je povrat od uloženog u ethereum znatno veći od bitcoina, a promet istim je i obujmom veći.

U svakom slučaju, ulaganje i u BTC i u ETH se isplati. Ja bih još preporučio i Litecoin. Ne raste toliko, ali je ove godine doživio procvat, ponesen Bitcoinom i Etherumom. Postoji još i Zcash, ali promet tom kriptovalutom je premalen da bi se isplatio, pogotovo kratkoročno, iako je vrijednost Zcasha čak i veća od Etheruma.

Od rudarenja do burze

Možeš li nam pojasniti cijeli proces? Kako se uopće kupuje/rudari kriptovaluta?

Za rudarenje trebate imati infrastrukturu. Čak i najmanji stroj je toliko bučan i toliko topline proizvodi da je nemoguće biti u prostoriji gdje on radi, a da bi bio isplativ mora raditi 24/7. Dakle, ako nemate prostor za to, ne pomišljajte na rudarenje. Isto tako, plaćat ćete poveće račune za struju pa morate dobro izračunati kakva bi vam bila dinamika povrata novca, uz činjenicu da svakim danom raste težina rudarenja kriptovaluta, pogotovo BTC-a. To znači da svakim danom rudarite sve manje i manje.

Kriptovalute se na burzama kupuju jednostavno, prebacite novac na jednu od burzi i licitirate za cijenu kriptovalute po želji. Kad kriptovaluta dođe na tu razinu cijene, transakcija se obavlja i vaš novac je zamijenjen za traženi iznos kriptovalute u pitanju. Nakon toga, jednostavno pratite kretanje cijena i navucite osmijeh na lice, jer strelica ide samo prema gore. Ako primijetite pad, ne paničarite, jer to je normalno. Imajte na umu da tržište koje prihvaća kriptovalute svakodnevno raste, kao i obim prometa, a to znači rast i same kriptovalute.

Planiraš li ju u skorije vrijeme prodavati ili trošiti?

Ne. Trenutno je najmudrija stvar 'čučati' na kriptovalutama. Predviđanja za BTC su u najmanju ruku suluda, a ako se ostvari barem 20 posto od toga... recimo samo da će svi koji imaju nešto BTC-a, biti vrlo sretni ljudi. Isto vrijedi i za ethereum.

Sve što sam rekao, naravno, naići će na skepsu i odmahivanje rukom. Ipak, za onih par pojedinaca koje kopka gdje pametno investirati, odvažite se. Ja od prenošenja ovog znanja i iskustva nemam baš nikakve koristi, ali s obzirom na to da živimo u Hrvatskoj, ako mogu nečim pomoći, onda neka ovo bude moj doprinos. Imate novac u banci koji stoji? Iskoristite ga i uložite u budućnost, a budućnost su kriptovalute.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti