Nestalo u trenu: U manje od sata razgrabljena 103 milijuna kuna poticaja za kupovinu električnih vozila

Sudeći prema interesu, čini se kako je i ovih više od 100 milijuna kuna nedovoljno za sve zainteresirane.

Martina Čizmić | 27.06.2022. / 10:52

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Manje od sat vremena bilo je potrebno da se razgrabe 103 milijuna kuna koje je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dijelio kao poticaje za kupovinu električnih automobila.

Kako je objavljeno na njihovim internetskim stranicama, natječaj je otvoren danas u 8 sati ujutro, a u roku od 50 minuta rezervirano je 99 posto alociranih sredstava. U sljedećih pola sata, kako su se obrađivale prijave, natječaj je otvaran i zatvaran kako bi se i posljednja sredstva dodijelila građanima koji su se prijavili na natječaj. 

Punionica e-vozila Za manje od osam sati: Već prvog dana potrošeno svih 90 milijuna kuna poticaja za kupovinu električnih i hibridnih vozila

Podsjetimo, za građane i tvrtke namijenjena su 103,3 milijuna kuna, dok je pet milijuna kuna rezervirano za pravne osobe iz javnog sektora.

Na poziv Fonda u ovogodišnji program sufinanciranja prijavilo se 45 zastupnika vozila s 81 markom i čak 539 modela vozila za koja je moguće ostvariti najviše 40 posto opravdanih troškova nabavke vozila.

Iznos poticaja ovisi o kategoriji vozila. Primjerice, plug-in hibridi vozila M1 kategorije financiraju se iznosom do 40.000 kuna, a vozila M1 kategorije s električnim pogonom do 70.000 kuna.

Poticaji za električna vozila su rezervirani u kratkom roku i moramo priznati da su neki prodajni saloni oduševili brzinom prijave, ali s druge strane, postoje i brojni prodajni saloni koji su imali vrlo malo prijava. Još je rano govoriti je li problem bio u slaboj pripremi ili tehničkim poteškoćama, ali to bismo svakako htjeli istražiti u narednim danima, rekao je Hrvoje Prpić, predsjednik udruge Strujni krug.

Krajem 2021. godine u Hrvatskoj je bilo registrirano sveukupno 3.054 električnih osobnih i dostavnih vozila, a s obzirom na izdvojena sredstva Fonda ove godine, očekuje se da bi se 2022. godina mogla završiti s 5.000 registriranih električnih vozila.

S obzirom na trenutno stanje u automobilskoj industriji, vjerujemo da će udio prodaje električnih vozila u sveukupnoj prodaji novih vozila porasti na 4 posto, što je još uvijek ozbiljan rast, pojasnio je Prpić.

Punjenje električnog automobila - 1 Želite kupiti električni automobil? Sad bi moglo biti savršeno vrijeme za to

Slika nije dostupna Vozači električnih vozila diljem svijeta okupili se u krovnu organizaciju GEVA

Ovakav sustav uveden je prošle godine i pokazao se izuzetno uspješnim te je iskorišten velik postotak ugovorenih sredstava, pa su se u Fondu odlučili na isti sustav i ove godine, uz napomenu da je ovaj put bilo predviđeno više sredstava za građane i tvrtke. 

Priprema za ovogodišnji natječaj Fonda je bila važna i kod kupaca, a pogotovo kod pravnih osoba koje su morale pripremiti znatno više potrebnih dokumenata za prijavu. Iz udruge Strujni krug ističu da su svoje članove pripremali i nekoliko mjeseci unaprijed prema pravilnicima prošlogodišnjeg natječaja te da se isto isplatilo jer je gotovo dvije trećine članova uspješno prijavljeno za poticaje bez obzira na kratko trajanje samog natječaja.

No, sudeći prema interesu, čini se kako je i ovih više od 100 milijuna kuna nedovoljno za sve zainteresirane. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti