Fond sa 108,3 milijuna kuna sufinancira kupnju energetski učinkovitih vozila

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je javne pozive za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila vrijedne 108,3 milijuna kuna.

Hina/HJ | 21.06.2022. / 08:05

Punjenje električnog automobila, ilustracija (Foto: Getty Images)

Za građane i tvrtke namijenjena su 103,3 milijuna kuna, dok je pet milijuna kuna rezervirano za pravne osobe iz javnog sektora.

Jedinice regionalne i lokalne samouprave, odnosno tvrtke i ustanove iz javnog sektora mogu se prijaviti od danas od 9 sati direktno Fondu, a građani i privatne tvrtke od 27. lipnja od 8 sati putem ovlaštenih prodajnih mjesta, priopćio je Fond.

Slika nije dostupna Bliži se kraj vladavini Tesle? Za 2 godine mogli bi imati novog lidera na tržištu električnih vozila

Na poziv Fonda u ovogodišnji program sufinanciranja prijavilo se 45 zastupnika vozila s 81 markom i čak 539 modela vozila za koja je moguće ostvariti najviše 40 posto opravdanih troškova nabavke vozila.

Iznos poticaja ovisi o kategoriji vozila. Primjerice, plug-in hibridi vozila M1 kategorije financiraju se iznosom do 40.000 kuna, a vozila M1 kategorije s električnim pogonom do 70.000 kuna. Popis vozila i 301 prodajno mjesto na kojima ih je moguće kupiti nalaze se na stranici vozimoeko.fzoeu.hr.

Kako bi ostvarili pravo na sufinanciranje, zainteresirani trebaju odabrati vozilo te kontaktirati jedno od prodajnih mjesta koje je evidentirano u bazi Fonda i navedeno uz popis vozila.

Redni broj podnošenja prijave dodjeljuje se kronološki, a da je rezervacija uspješna, potvrđuje potvrda koju će prodajno mjesto ispisati i dati kupcu. Na potvrdi će biti i upute za plaćanje obveznog minimalnog predujma, koji iznosi sedam posto traženih sredstava Fonda.

Rezervacije poticaja bit će moguće sve dok iznos rezerviranih sredstava u prijavnoj aplikaciji ne dosegne 103,3 milijuna kuna.

Mustang Mach-E Stižu jeftinija električna vozila? Šef Forda kaže da počinje cjenovni rat na ovom tržištu

Taj model pokazao se iznimno uspješnim jer garantira visoki postotak iskorištenosti ugovorenih sredstva. Ove godine smo dodatno povećali naš budžet, posebno za tvrtke i građane, a prema informacijama koje imamo s terena, očekujemo jako veliki interes, ističe v. d. direktora Fonda Alenka Košiša Čičin-Šain. Dodaje kako zahvaljujući poticajima raste broj novoregistriranih energetski učinkovitih vozila na našim cestama. 

Za one koji razmišljaju o kupovini električnog vozila iz Strujnog kruga pozivaju na učlanjenje u njihovu udrugu, čime mogu ostvariti brojne pogodnosti, uključujući i dodatne popuste na kupovinu od 5 pa do čak 100 tisuća kuna. Također, Strujni krug članovima će poslati i pojednostavljene upute za prijavu za sufinanciranje kupovine električnih vozila, a na grupi Strujnog kruga na Telegramu mogu se pročitati i brojni savjeti članova vezani za poticaj i općenito električna vozila.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti