Bliži se kraj vladavini Tesle? Za 2 godine mogli bi imati novog lidera na tržištu električnih vozila

Prema izvještaju BI-a, za dvije godine VW bi trebao postati vladar tržišta električnih vozila, Tesla bi pala na drugo mjesto, dok će treće zauzeti kineski BYD.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.06.2022. / 10:05

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tesla godinama vlada tržištem električnih automobila, a kako bi istim smjerom nastavili i dalje, Muskova kompanija nedavno je otvorila veliku tvornicu u Njemačkoj, a planira i daljnja širenja. No usprkos tome, njihovoj bi dominaciji na ovom tržištu uskoro mogao doći kraj. To bi se trebalo dogoditi za otprilike godinu i pol, odnosno tijekom 2024. godine.

Volkswagen VW je već rasprodao svoja električna vozila u SAD-u i Europi za 2022. godinu

Tako barem tvrde u Bloomberg Intelligenceu koji je ovaj tjedan objavio izvještaj o budućnosti na tržištu električnih automobila. Kompanija koja bi trebala prestići Teslu, prema tom izvještaju je - Volkswagen. Više smo puta pisali o ambicijama i velikim investicijama njemačkog automobilskog diva na ovom tržištu te prebacivanju fokusa s vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem na električne automobile.

Volkswagen u svojoj paleti već ima nekoliko vozila s električnim motorima, a kompanija je prikazala i model ID.Life kojeg na tržištu očekujemo za nekoliko godina i čiji bi najveći adut trebala biti pristupačna cijena. Danas je za mnoge koji razmišljaju o prelasku na e-automobila upravo njihova cijena najveća razlog zbog kojeg ostaju vjerni benzincima i dizelašima, a ako cijena ID.Lifea zaista bude oko 25 tisuća dolara, jasno je kako bi potražnja za ovim automobilom mogla biti jako velika.

Također, kako se navodi u izvještaju, VW priprema IPO Porschea koji bi mu trebao donijeti milijarde koje bi usmjerili prema elektrifikaciji. S druge strane, ostali veliki proizvođači automobila i dalje najviše zarađuju od prodaje benzinaca i dizelaša, čime financiraju razvoj električnih vozila. Kao još jedan plus VW-a u odnosu na konkurenciju, u izvještaju Bloomberg Intelligencea navodi se i činjenica da njemačka kompanija investira desetke milijardi dolara u razvoj i nabavne lance ključne komponente za električna vozila - baterije.

ID Buzz Uskoro počinje prodaja električne verzije legendarnog Volkswagena

BI je objavio analizu do 2025. godine na kojoj je vidljivo da će VW za 2 godine prestići Teslu, dok će treće mjesto na tržištu električnih automobila zauzeti kineski BYD, a isti poredak trebao bi se zadržati i 2025.

Izvor: Electrek

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti