Uskoro počinje prodaja električne verzije legendarnog Volkswagena

Na europskom tržištu ID Buzz trebao bi se pojaviti ove godine, a dvije godine poslije počet će prodaja i u SAD-u.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.03.2022. / 14:39

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Pet godina nakon što je Volkswagen predstavio svoj koncept električnog kombija baziranog na legendarnom modelu Microbus, napokon je predstavljena i službena verzija koja će se uskoro pojaviti u prodaji. ID Buzz moći će se kupiti na europskom tržištu već ove godine, dok će korisnici u SAD-u morati pričekati do 2024.

Ovo električno vozilo namijenjeno obiteljima i avanturistima dostupno je u verzijama za 5, 6 i 7 osoba te u gospodarskoj verziji.

Slika nije dostupna Problemi za automobilsku industriju: Zbog nestašice dijelova Volkswagen zaustavio narudžbe

Iako se dizajn nije radikalno promijenio u odnosu na koncept predstavljen 2017., VW je neke stvari na ovom vozilu nadogradio, ali i dalje postoje neke nepoznanice oko vozila. Prvenstveno i ono što će mnogima biti najvažnije - nije poznato koliko će stajati, kao niti koliko će mu biti doseg.

Prva verzija predstavljena za europsko tržište koja će se ove godine pojaviti u prodaji dolazi s 81kW baterijom i stražnjim motorom snage 201KS. Doseg još nije poznat (na The Vergeu spominju oko 480 km), dok je VW ograničio brzinu na 145 km/h, što bi za električno vozilo tog tipa trebalo biti sasvim dovoljno. ID Buzz podržava punjenje brzine do 170 kW te bi se baterija od 5 do 80 posto trebala napuniti za pola sata. Kada već spominjemo bateriju i punjenje, treba naglasiti kako je podržano dvosmjerno punjenje tako da će se baterija Buzza moći koristiti i kao izvor napajanja drugih uređaja ili možda čak kućanstava.

U unutrašnjosti automobila dominira 10-inčni infotainment sustav (opcionalno i uz doplatu može biti i 12-inčni), a automobil podržava Appleov CarPlay i Android Auto. Softver automobila moći će se, naravno, bežično nadograđivati, čime će se moći dodati i neke nove opcije.

Slika nije dostupna Kada će autonomna vozila zavladati cestama? Evo što kaže CEO Volkswagena

Do sada smo o ovom vozilu slušali brojne glasine i nagađanja, no od ovog tjedna napokon znamo da će se ID Buzz sigurno pojaviti u prodaji ove godine na europskom tržištu (nadamo se i u Hrvatskoj), osim ako ne dođe do nekih neočekivanih promjena na tržištu - iako su vremena takva da nas više ništa ne bi trebalo iznenaditi. Nadamo se kako ćemo uskoro saznati i koliko će iznositi cijena električne verzije legendarnog VW-a te da ćemo ga za koji mjesec vidjeti i na hrvatskim cestama.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti