Kad nestane struje u kućanstvima, stvar bi mogli spasiti - električni automobili

Projekt koji je pokrenut u dijelu Kalifornije trebao bi pokazati koliko su baterije električnih automobila pouzdane pri napajanju kućanstava strujom.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.03.2022. / 10:15

Električna energija, ilustracija (Foto: Getty Images)

U SAD-u, točnije u saveznoj državi Kaliforniji, pokreće se zanimljivi pilot-projekt u kojem će se električna vozila, odnosno njihove baterije koristiti kao backup izvor struje za kuće. U testiranju će sudjelovati General Motors sa svojim vozilima te Pacific Gas & Electric (PG&E), a prema prvoj osobi te kompanije Patti Pope, s projektom se naglašava još jedna velika prednost električnih automobila te se podržavaju planovi smanjenja emisije stakleničkih plinova.

Slika nije dostupna Sony i Honda najavili partnerstvo u razvoju električnih automobila

Projekt je baziran na dvosmjernom punjenju baterija električnih automobila koje će tako postati i uređaji za skladištenje energije koja će se moći koristiti i za druge stvari, osim za pogon električnih motora. U ovom slučaju, cilj će biti napajanje kućanstava strujom. S obzirom na to da smo prije dan-dva imali prilike čuti neke ne baš tako optimistične najave kako bi se, zbog ovisnosti o ruskim energentima, u Europi mogle uvesti redukcije struje, čini se kako bi i europske zemlje trebale obratiti pažnju na ovaj test.

Nakon početnog testiranja i, ako se ono pokaže uspješnim, PG&E omogućit će malom broju svojih korisnika da, u situacijama nestanka struje, koriste svoja električna vozila kao izvor energije.

Slika nije dostupna Ford najavio velika ulaganja u elektrifikaciju

Jedno od vozila koje ima mogućnost dvosmjernog punjenja baterije jest Fordov električni pickup F-150 Lightning prilikom čijeg su predstavljanja iz ove tvrtke posebno izdvojili opciju Ford intelligent Backup Power. Prema njihovim informacijama, baterija ovog pickupa dovoljno je jaka da kuće može napajati energijom tri dana, odnosno ako se racionalno koristi - čak deset dana.

Izvor: Vox


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti