Vjetroturbina koja miruje tijekom dana bez vjetra ili se brzo okreće kada je potražnja za električnom energijom već zadovoljena predstavlja problem za obnovljive izvore energije, a istraživači smatraju da se može riješiti - pod morem.

Prema jednoj viziji, vjetroelektrane uz obalu mora mogle bi koristiti morsku vodu za pohranjivanje energije sve dok ne bude potrebna, pomažući da se čovječanstvo više ne oslanja na fosilna goriva.

Došli smo do rješenja koje zovemo oceanska baterija, rekao je Frits Bliek, izvršni direktor nizozemskog startupa Ocean Grazer za AFP dok je pokazivao sustav na sajmu tehnologije CES u Las Vegasu.

Wallace Battery Innovation Center GM želi razviti bateriju za automobile čiji bi doseg bio skoro 1000 km

Uz sve intenzivnije napuštanje izvora energije koji zagrijavaju klimu poput ugljena, skladištenje zelene energije ključno je, kažu stručnjaci.

To je zato što priroda ne isporučuje uvijek vjetar ili sunce u trenutku kada je električna energija najtraženija.

Bliekova "oceanska baterija" oslanja se na goleme fleksibilne mjehure na morskom dnu, koje vjetroelektrana puni morskom vodom.

Kada je struja potrebna, tlak oceana istiskuje vodu kroz sustav na morskom dnu koji uključuje turbine - a rezultat je struja.

Ključno pitanje vezano uz energiju je cijena, a sustavi za pohranu koji uključuju neku vrstu baterija ne samo da su vrlo skupi, već su i izloženi riziku od curenja ili kontaminacije u oceanskom okruženju.

Sustavi koji se oslanjaju na tlak već se koriste u hidroelektranama koje pumpaju vodu u rezervoar iza brane kada potražnja za električnom energijom padne, učinkovito je pohranjujući da se vrati kroz turbine pogona.

Baterije Razvijen novi tip baterije koji bi mogao napraviti revoluciju u autoindustriji

Prema američkom ministarstvu energetike koncept, nazvan "hidroelektrana s crpnim pohranjivanjem" postojao je u Italiji i Švicarskoj 1890-ih, a pogoni se sada mogu naći diljem svijeta.

Oceanska baterija (Foto: Ocean Grazer)

Što se tiče podvodne verzije ove vrste skladišta, Ocean Grazer nije usamljen u pokušaju da to učini.

FLASC, podružnica Sveučilišta na Malti, ima sustav koji koristi obnovljivu električnu energiju za pumpanje vode u komoru koja sadrži zrak pod pritiskom, koji zatim može pokretati hidrauličku turbinu za proizvodnju energije.

Druga inicijativa pod nazivom StEnSea (Skladištena energija u moru), koristi šuplje betonske kugle izložene pritisku dubokog oceana, a testirana je u njemačkom jezeru 2016.

Bliek, izvršni direktor Ocean Grazera, rekao je da podmorski sustavi iskorištavaju pritisak na dnu oceana koji je besplatan, dok stvaraju sustav za koji je rekao da je oko 80 posto učinkovit u skladištenju energije.

iPhone Baterija na novim generacijama iPhonea mogla bi se puniti samo bežično

Sustave za pohranu smatra ključnim za obnovljive izvore energije, koji su se razmahali s padom cijene za proizvodnju takve energije što ih čini kontinuirano rastućim dijelom energetske 'košare' u cijelom svijetu.

Prema neprofitnom Centru za klimatska i energetska rješenja, obnovljivi izvori energije su najbrže rastući izvor u Sjedinjenim Državama, s porastom od 42 posto od 2010. do 2020. godine.

Ipak, do implementacije sustava poput "oceanske baterije" u okviru elektroenergetskih sustava još su godine.

Bliek je rekao da njegova tvrtka ima za cilj uspostaviti priobalni sustav do 2025., a jedan će biti postavljen na kopnu u sjevernoj Nizozemskoj do 2023. godine.

Iako različiti aspekti skladištenja energije putem pritiska nisu novi, njegovo uparivanje sa zelenim izvorima energije nosi značajan potencijal.

BFree tehnologija Računalni inženjeri predstavili tehnologiju koja bi mogla iz temelja promijeniti industriju elektroničkih uređaja: "Doista dajemo moć ljudima"

S obzirom na to da vjetar i sunce sada postaju dio energetske mreže - što nam u osnovi omogućuje da se riješimo fosilnih goriva - u tom kontekstu ovo je vrlo uzbudljivo, rekao je Claudio Canizares, profesor inženjerstva i stručnjak za obnovljive izvore na Sveučilištu Waterloo u Kanadi.

Da ova "oceanska baterija" ima potencijala, govori i činjenica da su na sajmu CES 2022. izazvali veliku pozornost, ali i dobili nagradu "Najbolja inovacija" u kategoriji "Održivost, ekološki dizajni i pametna energija".

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju