Razvijen novi tip baterije koji bi mogao napraviti revoluciju u autoindustriji

Tvrtka LG Energy razvila je novi tip čvrste (solid-state) baterije koja ima obećavajući ishod za korištenje u električnim vozilima u budućnosti.

Branimir Vorša | 29.09.2021. / 12:35

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U suradnji sa znanstvenicima sa sveučilišta Califonia u San Diegu razvijena je revucionarna baterija koja bi mogla uvelike utjecati na daljnji razvoj autoindustrije.

Novi tip čvrste baterije koju je razvio LG Energy koristi čistu silicijsku anodu i mogao bi omogućiti jeftiniji i učinkovitiji izvor energije za električna vozila.

Ta nova generacija baterija trebala bi omogućiti visoku gustoću i veći kapacitet energije kad je riječ o električnim automobilima te drugim električnim vozilima.

Za usporedbu, grafitne anode imaju manju energetsku gustoću od silicija, no novorazvijena baterija nije bez svojih mana.

Silicijske anode mogle bi se lakše trošiti tijekom kontinuiranog punjenja i pražnjenja električnih vozila. Isto tako, one se redovito šire tijekom uporabe, osobito ako se koriste u litijskim ćelijama s tekućim elektrolitima. Zbog tog razloga dio industrije izbjegava silicijske anode.

Potrebni su i određeni uvjeti kad je riječ o korištenju čvrstih baterija, primjerice, ćelije koje koriste metalne litijske anode moraju održavati temperaturu od 60 Celzijevih stupnjeva tijekom punjenja.

Isto tako te baterije nisu idealne za korištenje po hladnoći jer trebaju grijače da bi radile učinkovito.

Kako bi riješili sve te probleme, znanstvenici su se riješili veziva i ugljika u silicijskim anodama. Umjesto uobičajenog tekućeg elektrolita, napravili su čvrsti elektrolit na bazi sulfida. Njihovo istraživanje objavljeno je u znanstvenom časopisu Science.

Mogućnosti baterije koja koristi čistu silicijsku anodu nadmašuju prethodna očekivanja jer bi te čvrste baterije mogle zadržati stabilnost na 80 posto maksimalnog kapaciteta i nakon 500 ciklusa punjenja i pražnjenja.

Znanstvenici tvrde da imaju prednost pred drugim tipovima baterija jer mogu pružiti brže punjenje, što je posebno bitno kod električnih vozila.

Nedavno smo izvijestili i o tome da je Toyota testirala svoje vozilo s litijskom čvsrtom baterijom u gradskim uvjetima.

Slika nije dostupna Toyota korak ispred svih? Testiraju prototip automobila s baterijom iduće generacije

Slika nije dostupna Računalni inženjeri predstavili tehnologiju koja bi mogla iz temelja promijeniti industriju elektroničkih uređaja: "Doista dajemo moć ljudima"

No, iako je istraživanje još uvijek u ranoj fazi, znanstvenici vjeruju da će biti korisno za buduće vlasnike električnih vozila koji žele uštedjeti novac i energiju.

Krajem 2020. godine i Tesla je investirala u istraživanje brzopunećih čvrstih baterija za njihova vozila u budućnosti. Teslin suosnivač je tad rekao da bi postizanje tog cilja predstavljalo revolucionaran korak u autoindustriji.

U ožujku ove godine japanska kompanija Hitachi Zoshen predstavila je čvrstu bateriju s neobičnom značajkom. Naime, ona ne samo da može napajati vozila već može poslužiti i za napajanje satelita.

Izvor: Tech Times

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti