Baterija na novim generacijama iPhonea mogla bi se puniti samo bežično

Apple bi mogao izbaciti priključak Lightning te se za 2-3 godine odlučiti isključivo na bežično punjenje baterije svojih telefona.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.09.2021. / 08:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ako prijedlog nove regulative Europske komisije postane zakon, svi proizvođači malih elektroničkih uređaja - od pametnih telefona preko tableta do bežičnih zvučnika, trebali bi koristiti univerzalni priključak za punjenje. Taj univerzalni priključak, prema prijedlogu EK, bit će USB-C. Naravno, i nakon donošenja zakona ta odluka neće stupiti na snagu odmah, već će Komisija dati rok od dvije godine da se proizvođači prilagode zakonu i implementiraju univerzalni priključak u svoje uređaje.

Slika nije dostupna EK predlaže jedinstveni utor USB-C, ključni korak prema univerzalnom punjaču

Za mnoge to neće biti problem jer brojni Androidi ionako koriste priključak USB-C, no zato bi velikih problema mogao imati Apple. Poznato je koliko se proizvođač iPhonea opire uvođenju priključka USB-C u telefone te forsira vlastiti standard (priključak Lightning) pa nije čudo da su upravo iz te kompanije kritizirali prijedlog zakona. Iako tvrde da se nametanjem univerzalnog punjača ograničava inovacija, na The Vergeu podsjećaju kako je Apple licencirao priključak Lightning te zarađuje od prodaje dodataka za njihove telefone koji imaju taj kabel tako da bi im prelazak na univerzalni priključak USB-C direktno utjecao na zaradu.

No kako prenose tehnološki mediji, Apple bi se mogao izvući od tog zakona i za dvije ili tri godine (ovisno kada zakon stupi na snagu) predstaviti iPhone koji ne samo da neće imati USB-C priključak, već neće uopće imati nikakav priključak. Takav bi se iPhone punio potpuno bežično. Appleovi telefon već sada podržavaju bežično punjenje, a kako tehnologija bude napredovala, odnosno kako se poveća brzina bežičnog punjenja, punjenje baterije bez povezivanja s kabelom vjerojatno će se činiti logičnim.

Informacije o iPhoneu koji nema nikakvih priključaka nisu nove te se spominju već neko vrijeme. Pri tome treba naglasiti da je o takvom modelu iPhonea govorio i najpoznatiji i vjerojatno najpouzdaniji Appleov analitičar Ming Chi-Kuo. Doduše, on je nedavno rekao kako Apple nema planova o uklanjanju Lightning priključka u skoroj budućnosti (možda promjene tu odluku od pritiskom EU), ali i da bi jednom kada odustanu od tog priključka, mogli direktno prijeći na bežično punjenje.

USB-C (Foto: Getty Images) USB-C dobiva zaštitu protiv zlonamjernog koda

Kada će se to dogoditi, ne znamo i naravno da iz Applea ne žele reći, no prijedlog zakona Europske komisije ukazuje da bi to moglo biti za dvije, odnosno najkasnije tri godine (ovisno kada zakon stupi na snagu).

Izvor: The Verge

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti