USB-C dobiva zaštitu protiv zlonamjernog koda

Sve bi se trebalo događati automatski, čim se USB uređaj, kabel ili punjač spoje na uređaj i bez bilo kakva dodatnog angažmana korisnika.

Martina Čizmić | 03.01.2019. / 13:20

USB-C (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Otkako je USB utor u upotrebi, stručnjaci za računalnu sigurnost upozoravaju na mogućnost prenošenja zlonamjernog koda na uređaje već samim priključivanjem zaraženog USB punjača ili uređaja.

Kako sve više uređaja na svijetu koristi USB-C utore za povezivanje, punjenje, prenošenje podataka i slično, iz neprofitne organizacije USB Implementers Foruma (USB IF) odlučili su pokrenuti vlastiti USB-C autentifikacijski program.

Ideja je "domaćinu" odnosno uređaju u koji se uključuje USB-C kabel ili uređaj dati mogućnost da se zaštiti od nepriladnih USB punjača i tako smanji rizik zaraze zlonamjernim kodom.

Sve bi se to trebalo događati automatski, čim se USB uređaj, kabel ili punjač spoje na uređaj i bez bilo kakva dodatnog angažmana korisnika.

A da je tako nešto potrebno, pokazao je i Google, koji je za svoje Chromebook uređaje već osmislio USBGuard, sigurnosnu značajku koja štiti uređaje od zlonamjernog koda u USB uređajima. I Apple je također predstavio sličnu značajku koja automatski blokira bilo kakvu aktivnost putem USB utora ako je uređaj neaktivan više od sata.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti