Otkako je USB utor u upotrebi, stručnjaci za računalnu sigurnost upozoravaju na mogućnost prenošenja zlonamjernog koda na uređaje već samim priključivanjem zaraženog USB punjača ili uređaja.

Kako sve više uređaja na svijetu koristi USB-C utore za povezivanje, punjenje, prenošenje podataka i slično, iz neprofitne organizacije USB Implementers Foruma (USB IF) odlučili su pokrenuti vlastiti USB-C autentifikacijski program.

Ideja je "domaćinu" odnosno uređaju u koji se uključuje USB-C kabel ili uređaj dati mogućnost da se zaštiti od nepriladnih USB punjača i tako smanji rizik zaraze zlonamjernim kodom.

Sve bi se to trebalo događati automatski, čim se USB uređaj, kabel ili punjač spoje na uređaj i bez bilo kakva dodatnog angažmana korisnika.

A da je tako nešto potrebno, pokazao je i Google, koji je za svoje Chromebook uređaje već osmislio USBGuard, sigurnosnu značajku koja štiti uređaje od zlonamjernog koda u USB uređajima. I Apple je također predstavio sličnu značajku koja automatski blokira bilo kakvu aktivnost putem USB utora ako je uređaj neaktivan više od sata.