EK predlaže jedinstveni utor USB-C, ključni korak prema univerzalnom punjaču

Europska komisija je u četvrtak predložila rješenje za punjenje elektroničkih uređaja poput mobitela i tableta, koji bi svi trebali imati USB ulazni utor tipa C, što je ključni korak za konačno uvođenje univerzalnog punjača.

Hina | 23.09.2021. / 14:41

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Komisija je predstavila prijedlog izmjene direktive prema kojem bi USB tipa C trebao postati standardni utor za punjenje pametnih telefona, tableta, kamera, slušalica, prijenosnih zvučnika i ručnih konzola za videoigre.

Jedinstveni utor USB-C omogućit će potrošačima da pune uređaje istim USB-C punjačem, neovisno o marki uređaja.

Također se predlaže razdvajanje prodaje punjača od prodaje samih uređaja. To znači da će potrošači moći kupiti uređaj bez punjača, ali će ih proizvođači i dalje moći nuditi u paketu.

Predlaže se i usklađena brzina punjenja kroz obaveznu uporabu zajedničkog protokola punjenja USB-a koji omogućuje komunikaciju između elektroničkog uređaja i punjača, što osigurava najbrže moguće punjenje.

Prijedlog direktive upućen je Vijeću i Europskom parlamentu na usvajanje. Komisija predlaže da se državama članicama odobri razdoblje od dvije godine od dana usvajanja unutar kojih bi u svoja zakonodavstva trebali unijeti direktivu.

Zajedničko rješenje za punjenje elektronskih uređaja trebalo bi znatno smanjiti broj punjača koji se gomilaju u domovima potrošača i donijeti znatne uštede. Prema procjenama Komisije, potrošači u EU-u bi mogli uštedjeti 250 milijuna eura godišnje koje troše na nepotrebnu kupovinu punjača. To bi također trebalo smanjiti količinu elektroničkog otpada za oko tisuću tona godišnje.

Komisija još od 2009. pokušava riješiti problem jedinstvenog punjača elektroničkih uređaja, što je dovelo do znatnog smanjenja broj različitih punjača i rješenja za punjenja s tridesetak na današnja tri.

Sa sve više uređaja koje kupujemo dobivamo sve više punjača koji međusobno nisu nužno kompatibilni. To ćemo sada okončati. S ovim prijedlogom europski potrošači moći će upotrebljavati jedan punjač za sve svoje prenosive elektroničke uređaje, izjavio je povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton.

Da bi se došlo do univerzalnog punjača potrebno je osigurati punu interoperabilnost s obje strane kabela: elektroničkog uređaja i utikača za vanjsko napajanje. Komisija najavljuje da će uskoro predložiti promjenu uredbe u tom smislu, a ona bi stupila na snagu istodobno s današnjim prijedlogom direktive.

Najveći otpor prema univerzalnom punjaču već godinama dolazi od američkog proizvođača Apple.

Većina telefona koji se danas prodaju imaju mikro-USB utore za punjenje, ali ne i Appleov iPhone, koji se ne može napuniti s punjačem napravljenim za najčešće korištene Android proizvode. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti