GM želi razviti bateriju za automobile čiji bi doseg bio skoro 1000 km

Američka automobilska kompanija ima velike planove za tržište električnih automobila - do 2025. pripremaju 30 novih e-vozila, a u budućnosti planiraju razviti baterije velikog dosega.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.10.2021. / 15:41

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

General Motors se sprema za električnu budućnost u kojoj će električni automobili prelaziti skoro 1000 km s jednim punjenjem baterije. Ta budućnost, jasno, još nije blizu, no inženjeri GM-a uskoro će početi raditi na njoj u novom postrojenju za istraživanje baterija koje grade u Michiganu. Ambicije GM-a su iznimno velike te se nadaju kako će istraživački i razvojni timovi u tom pogonu moći ostvariti zacrtane ciljeve - baterije koje će trajati duže i brže će se puniti, a bit će manje štetne za okoliš.

Slika nije dostupna Najavili kraj prodaje benzinaca i dizelaša: Rolls-Royce prikazao prvi električni automobil  

Iz ove kompanije ne žele reći koliko će stajati izgradnja Wallace Battery Innovation centra, niti koliko će inženjera raditi u njemu, no nagađanja stručnjaka kažu da je ova investicija teška “stotine milijuna dolara”. Ako u svom naumu uspiju, a to je razvoj baterije s kojom bi električna vozila jednog dana mogla prijeći 600 milja (960 km) prije nego se zaustave na punionici, jasno je kako je taj ulog i više nego opravdan.

Treba naglasiti kako je ovdje riječ o inovacijskom centru u kojem će se razvijati i testirati tehnologije i baterije, no one se u njemu neće proizvoditi. Za proizvodnju GM gradi dvije tvornice u suradnji s LG Chemom. S obzirom na to da bi u budućnosti cestama u brojnim zemljama svijeta trebali dominirati automobili s električnim motorima, automobilskim kompanijama je jasno da se već sada trebaju izboriti za poziciju na tržištu i investirati u tehnologije s kojima će steći tržišnu prednost u odnosu na konkurenciju. Zato su već najavili da će do 2025. investirati 27 milijardi dolara u razvoj i proizvodnju čak 30 novih električnih vozila.

  Slika nije dostupna Zbog nestašice goriva Britanci masovno pretražuju Google za električnim automobilima

Američka tvrtka već razvija arhitekturu baterije nazvanu Ultium koja bi trebala omogućiti doseg od 640 ili više kilometara s jednom punjenjem. O kakvim se baterijama radi, trebali bi saznati već sljedeće godine kada počinje proizvodnja njihova Hummera EV koji će koristiti baterije Ultium.

Izvor: The Verge

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti