Sony i Honda najavili partnerstvo u razvoju električnih automobila

Iako svi detalji suradnje još nisu dogovoreni, Sony i Honda zajedno će razvijati i prodavati električna vozila.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.03.2022. / 11:34

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sony i Honda najavili su partnerstvo na tržištu električnih vozila te tijekom ove godine namjeravaju pokrenuti zajedničku kompaniju za proizvodnju i prodaju električnih automobila. Šefovi kompanija trenutačno još pregovaraju oko detalja suradnje za koju je još potrebno i odobrenje regulatora, a prve isporuke e-vozila koje zajedno potpisuju Sony i Honda najavljene su za 2025. godinu.

Honda e Još jedna velika automobilska kompanija najavila je prestanak prodaje benzinaca i dizelaša

Nova kompanija bila bi zadužena za planiranje, dizajn, razvoj i prodaju električnih automobila, no ne i za posjedovanje i upravljanje tvornicama, stoji u službenoj objavi. Za proizvodnju će biti zadužena Honda te će se automobili proizvoditi i sastavljati u jednoj od njihovih tvornica. S druge strane, Sony će biti zadužen za stvaranje platforme za servise mobilnosti. Iz Honde i Sonyja nisu objasnili na što se servisi mobilnosti odnose, no mogla bi biti riječ o korištenju njihovih automobila za nekakav oblik taksi-servisa ili slično.

Iako Sony i Honda dijele povijesne i kulturalne sličnosti, područja naše tehnološke ekspertize uvelike se razliku, komentirao je CEO Honde Toshihiro Mibe, dodavši kako suradnja ovih kompanija nudi velike mogućnosti.

Podsjetimo, Sony je na sajmu potrošačke elektronike CES prije dvije godine predstavio svoj prvi prototip električnog automobila, a s njegovim testiranjem na javnim cestama u Europi počeli su krajem 2020. godine. Ove su godine potvrdili planove o lansiranju električnog vozila te je prvi čovjek tvrtke Kenichiro Yoshida komentirao kako, kao kreativno-zabavna kompanija, imaju sve predispozicije da u potpunosti redefiniraju mobilnost.

Slika nije dostupna U Sonyju misle ozbiljno oko ulaska na tržište električnih automobila

Kako će izgledati rezultat ove suradnje trebali bi saznati za 3 godine kada bi se u prodaju trebao pojaviti prvi automobil na kojem su snage i znanje udružili stručnjaci iz Sonyja i Honde.

Izvor: CNN
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti