Još jedna velika automobilska kompanija najavila je prestanak prodaje benzinaca i dizelaša

Honda, za razliku od nekih drugih tradicionalnih automobilskih kompanija, neće žuriti s prestankom prodaje vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem čiji su kraj najavili za 2040. godinu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.04.2021. / 07:51

Honda e (Foto: Honda)

Sve većem broju kompanija koje su najavile prekid proizvodnje i prodaje automobila s motorima s unutrašnjim izgaranjem ovog tjedna pridružila se još jedna. Za razliku od nekih konkurenata koji su najavili kraj prodaje dizelaša i benzinaca još tijekom ovog desetljeća, iz Honde su ipak oprezniji te neće žuriti s otpisom tradicionalnih automobila čiji su kraj najavili tek za - 2040. godinu.

Slika nije dostupna Električni automobili zanimljivi su sve većem broju vozača, no i dalje postoji jedan veliki problem

Novi izvršni direktor kompanije Toshihiro Mibe na nedavnoj je konferenciji za medije najavio kako će njegova kompanija tijekom sljedećih šest godina uložiti više od 46 milijardi dolara u istraživanje i razvoj te elektirfikaciju. Njegov je plan da do 2030. udio električnih automobila i vozila na gorive ćelije iznosi 40 posto, pet godina poslije očekuju da će se povećati na 80 posto, dok bi 2040. taj udio trebao iznositi 100 posto. Također, Mibe kaže kako do 2050. žele ostvare ugljičnu neutralnost za sve svoje proizvode i korporativne aktivnosti.

Slika nije dostupna Najjeftiniji hit električni automobil na svijetu uskoro će dobiti nasljednika koji izgleda još i bolje

Osim novih modela električnih automobila koje bi Honda trebala predstaviti tijekom sljedećih nekoliko godina - uključujući i dva modela koja namjeravaju napraviti u suradnji s GM-om, njihovi planovi elektrifikacije uključuje i električne motocikle te romobile. Honda tako kreće stopama brojnih drugih tradicionalnih automobilskih kompanija koje su u posljednje vrijeme najavile postupan prelazak na električna vozila poput Volkswagena, Volva, Forda, GM-a i brojnih drugih.

Izvor: Engadget

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti