Problemi za automobilsku industriju: Zbog nestašice dijelova Volkswagen zaustavio narudžbe

Nestašica čipova, a sad i rat u Ukrajini natjerali su Volkswagen na neugodan potez.

Hina | 09.03.2022. / 09:21

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

  Njemački proizvođač automobila Volkswagen izvijestio je da od srijede više neće primati narudžbe za plug-in hibridne modele, obrazloživši odluku nestašicom čipova i problemima u lancu nabave povezanima s ratom u Ukrajini.

Narudžbe plug-in hibridnih verzija Volkswagenovih modela Golf, Tiguan, Passat, Arteon i Touareg do daljnjega se neće primati, a isporuke po već zaprimljenim narudžbama možda se neće realizirati ove godine, priopćeno je iz tvrtke.

Potražnja za našim plug-in hibridima velika je pa imamo puno nerealiziranih narudžbi koje pokušavamo riješiti, rekao je glasnogovonik VW-a.

Slika nije dostupna Novi udarac za europsko gospodarstvo: Zbog rata u Ukrajini usporava se i zaustavlja proizvodnja automobila

Zbog te velike potražnje i ograničenja u opskrbi poluvodičima ne možemo primati nove narudžbe za modele plug-in hibridnih električnih modela vozila u Njemačkoj, objasnio je, dodavši da je na odluku utjecala i ruska invazija na Ukrajinu.

Rat u Ukrajini teško je pogodio proizvođače automobila u cijeloj Europi, ističe Reuters. Ukrajina i Rusija mala su tržišta i kompanije više muči nabava, u prvom redu kablova iz Ukrajine i sirovina iz Rusije.

Dodatni je razlog odluke o narudžbama neizvjesno regulatorno okruženje, ističu u VW-u. U Njemačkoj bi u drugoj polovini mjeseca trebala biti pokrenuta rasprava o tome treba li država u sklopu zelene tranzicije i dalje visokim iznosima subvencionirati kupnju takvog tipa automobila.

Plug-in hibridni automobili našli su se pod povećalom nakon što su organizacije za zaštitu okoliša i regulatori upozorili na istraživanja koja pokazuju da više zagađuju okoliš no što se mislilo i da ih pri subvencioniranju ne bi trebalo izjednačavati s električnim automobilima na baterije.

VW je prošle godine prodao 309.500 plug-in hibrida, za 61 posto više nego u 2020.

Slika nije dostupna Iz Volkswagena očekuju nastavak nestašice čipova i sljedeće godine

Odluka o narudžbama nadovezala se na VW-ovu objavu o prekidu proizvodnje u Rusiji i privremenoj obustavi proizvodnje u nekoliko tvornica u matičnoj Njemačkoj.

Glavna VW-ova tvornica u Wolfsburgu bit će van funkcije od 14. do 18. ožujka, objavio je Volkswagen, dodavši da bi tvornica u Zwickauu, u kojoj proizvode električna vozila, također trebala prekinuti proizvodnju do 18. ožujka.

Proizvodnja je zaustavljena i u VW-ovim tvornicama u Hannoveru i Dresdenu i u dvije tvornice u Poljskoj, navodi se dalje u priopćenju.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti