Kada će autonomna vozila zavladati cestama? Evo što kaže CEO Volkswagena

Za razliku od Elona Muska, Diess nije toliko optimist i ne misli kako smo jako blizu masovnom prihvaćanju autonomne vožnje.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.02.2022. / 12:37

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Automobilski i tehnološki stručnjaci već neko vrijeme govore o potpunoj revoluciji na tržištu automobila, pri čemu ne misle samo na elektrifikaciju i zamjenu benzinaca i dizelaša vozilima s električnim motorima. Te promjene odnose se i na autonomiju pa čak i posjedovanje automobila. Ako bi vozilima upravljala računala i mogli bi ih pozivati putem aplikacije, nema potrebe da ih kupujemo i posjedujemo, već samo plaćamo njihovo korištenje kada nam trebaju.

Slika nije dostupna "Doslovno svjedočim budućnosti”: Cruiseovi autonomni taksiji uskoro će prevoziti putnike u San Franciscu

Slična je stvar i s autonomijom jer, ako će računala biti bolji vozači od ljudi, nema razloga da ljudi sjede za volanima. Kada će doći do te promjene, naravno, nitko ne zna - iako, ako pitate Elona Muska, vjerojatno će komentirati kako smo jako blizu potpunoj autonomiji i trenutku kada ćemo volane prepustiti računalima.

Tesla već godinama testira uživo takvu tehnologiju, pri čemu je odgovornost i dalje na vozačima, a snimke iz Tesli kojima su vozači prepustili upravljanje tehnologiji pokazuju da je pred Muskovim inženjerima još puno posla kako bi se njihovi automobili mogli besprijekorno kretati cestama zajedno s automobilima kojima upravljaju ljudi.

Ipak, na primjeru kompanija poput Wayma možemo vidjeti da su autonomni automobili već spremni za cestu, iako na ograničenom prostoru i u određenim uvjetima. Njihovi taksiji u kojima nema vozača, niti backup osobe za volanom već neko vrijeme prevoze ljude u Phoenixu, a nedavno su dobili dozvolu za takve vožnje i u San Franciscu.

Slika nije dostupna Apple u Kaliforniji već testira tehnologiju za autonomno upravljanje automobilima

Na pitanja o autonomiji nedavno je odgovarao i prvi čovjek Volkswagena Herbert Diess. Njemački automobilski div nalazi se u procesu velike transformacije prema električnim vozilima, a osim elektrifikacije jasno je da razmišljaju i o autonomnoj vožnji. Ipak, u odnosu na Muska i ekipu iz Wayma, on nije toliko optimističan oko tehnologije koja će upravljati automobilima.

Svjestan je da će taj dan najvjerojatnije doći, no kako je rekao odgovarajući na pitanja korisnika Reddita, raširenost autonomne vožnje očekuje tek tijekom sljedećih 25 godina.

Izvor: Reuters
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti