Apple u Kaliforniji već testira tehnologiju za autonomno upravljanje automobilima

Tijekom prošle godine Appleovi testni automobili odvozili su oko 21 tisuće autonomnih kilometara u Kaliforniji.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.02.2022. / 15:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Internetom godinama kruže glasine o Appleovom automobilu, no i dalje nije poznato kakvi su planovi Cookove tvrtke. U optimističnom scenariju, električni automobil s logom jabuke na tržištu možemo očekivati 2025., no ne treba se iznenaditi ako se njegovo predstavljanje odgodi za koju godinu.

Slika nije dostupna "Doslovno svjedočim budućnosti”: Cruiseovi autonomni taksiji uskoro će prevoziti putnike u San Franciscu

Još se ne zna tko će biti partner kompanije na razvoju vozila, a pitanje je hoće li to biti potpuno autonoman automobil ili će samo imati mogućnost određene autonomije. Ono što je poznato jest da Apple već testira tehnologiju za samovozeće automobile. To smo saznali zahvaljujući službenim podacima odjela za motorna vozila savezne države Kalifornija. Naime, kompanije koje testiraju autonomnu tehnologiju dužne su prijaviti sve podatke tom odjelu koje to naknadno javno objavljuje.

Npr. Waymo i Cruise koji već imaju dozvole za testiranje svoje podatke dijele s nadležnima, a prošle godine tom se društvu pridružio i Apple.

U prijavi odjelu za motorna vozila potrebno je objaviti informacije o prijeđenim miljama, kao i sve incidente vezanim uz vozila koja testiraju. Prema tim podacima, Apple u Kaliforniji ima 37 vozila s kojima testiraju autonomnu tehnologiju, a od čega su prošle godine koristili 35 vozila. Oni su u 2021. prevalili oko 21 tisuću autonomnih kilometara pri čemu su prijavili 662 incidenta, odnosno u tom broju slučajeva vozači su morali preuzeti kontrolu nad vozilima.

Slika nije dostupna Dizajniran u Švedskoj: Automobil budućnosti nema volana, ni papučica gasa i kočnice, a uskoro će prevoziti putnike u SAD-u

Razlozi za to su različiti - od problema s mapama, neprepoznavanja prometne signalizacije, netočnih predviđanja sustava te, zanimljivo, zato što se nisu pridržavali vozačkog bontona.

Ove nam informacije nisu otkrile nikakve novitete oko samog Appleovog automobila, no još su jednom potvrdile ambicije ovog tehnološkog diva da se jednom u budućnosti proširi i na ovo iznimno izazovno tržište.

Izvor: Jalopnik
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti