Hoćemo li u budućnosti zaista volane i upravljanje automobilima u potpunosti prepustiti strojevima i tehnologiji i, od vozača, postati samo putnici koji su umjetnoj inteligenciji povjerili svoje živote? Trenutačno smo daleko od tog scenarija, no prvi koraci u tom smjeru odavno su napravljeni. Najveći korak napravio je Google, odnosno njihova (Alphabetova) kompanija Waymo koja u SAD-u već pruža uslugu potpuno autonomnog prijevoza s taksijima kojima upravljaju računala i u kojima nema (ljudskih) vozača.

Autonomna vožnja Stanovnici San Francisca iznenađeni su ponašanjem autonomnih taksija

U njihovim autonomnim taksijima ipak se i dalje nalaze volani, ručna kočnica i papučice za gas i kočnicu, no ako jednom računala zaista preuzmu potpunu kontrolu, onda nema potrebe za postavljanjem volana i ostalih dijelova potrebnih ljudima. Kako će takvi automobili izgledati, saznali smo također od Wayma. Kompanija je na svom blogu objavila kako su postigli sporazum s kineskim proizvođačem automobila Geely oko korištenja njihova autonomnog automobila u svojoj floti.

Zeekr s tehnologijom Wayma (Foto: Waymo)

Ova tvrtka razvila je električno vozilo namijenjeno autonomnom prijevozu - model Zeekr koji je dizajniran u Švedskoj, a prema potpisanom sporazumu, to će se vozilo opremiti tehnologijom Wayma i u budućnosti koristiti u sklopu njihova taksi-servisa za prijevoz putnika.

Kako se to može očekivati od automobila budućnosti, u Zeekru nema volana, niti pedala kočnice i gasa, već je cijelo vozilo prilagođeno potpunom komforu putnika. Na prednjem dijelu, umjesto klasične upravljačke ploče, smješten je samo jedan veliki tablet koji je centar infotainment sustava, a iz Wayma posebno naglašavaju prostranu unutrašnjost i dovoljno mjesta za noge i glave putnika.

Slika nije dostupna Potpuno autonomni taksiji uskoro će voziti cestama San Francisca

Taj automobil Waymo će preurediti sa svojim senzorima i kamerama te softverom za autonomnu vožnju tako pa će i modificirani Zeekr uskoro pridružiti floti njihovih taksija u SAD-u. Točno vrijeme kada će to biti nije poznato, no nove autonomne automobile na američkim cestama možemo očekivati tijekom sljedećih godina.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju