Dizajniran u Švedskoj: Automobil budućnosti nema volana, ni papučica gasa i kočnice, a uskoro će prevoziti putnike u SAD-u

Waymo je potpisao ugovor s kineskim Geelyjem o korištenju svoje autonomne tehnologije u njihovim električnim vozilima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.12.2021. / 14:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Hoćemo li u budućnosti zaista volane i upravljanje automobilima u potpunosti prepustiti strojevima i tehnologiji i, od vozača, postati samo putnici koji su umjetnoj inteligenciji povjerili svoje živote? Trenutačno smo daleko od tog scenarija, no prvi koraci u tom smjeru odavno su napravljeni. Najveći korak napravio je Google, odnosno njihova (Alphabetova) kompanija Waymo koja u SAD-u već pruža uslugu potpuno autonomnog prijevoza s taksijima kojima upravljaju računala i u kojima nema (ljudskih) vozača.

Slika nije dostupna Stanovnici San Francisca iznenađeni su ponašanjem autonomnih taksija

U njihovim autonomnim taksijima ipak se i dalje nalaze volani, ručna kočnica i papučice za gas i kočnicu, no ako jednom računala zaista preuzmu potpunu kontrolu, onda nema potrebe za postavljanjem volana i ostalih dijelova potrebnih ljudima. Kako će takvi automobili izgledati, saznali smo također od Wayma. Kompanija je na svom blogu objavila kako su postigli sporazum s kineskim proizvođačem automobila Geely oko korištenja njihova autonomnog automobila u svojoj floti.

Ova tvrtka razvila je električno vozilo namijenjeno autonomnom prijevozu - model Zeekr koji je dizajniran u Švedskoj, a prema potpisanom sporazumu, to će se vozilo opremiti tehnologijom Wayma i u budućnosti koristiti u sklopu njihova taksi-servisa za prijevoz putnika.

Kako se to može očekivati od automobila budućnosti, u Zeekru nema volana, niti pedala kočnice i gasa, već je cijelo vozilo prilagođeno potpunom komforu putnika. Na prednjem dijelu, umjesto klasične upravljačke ploče, smješten je samo jedan veliki tablet koji je centar infotainment sustava, a iz Wayma posebno naglašavaju prostranu unutrašnjost i dovoljno mjesta za noge i glave putnika.

Slika nije dostupna Potpuno autonomni taksiji uskoro će voziti cestama San Francisca

Taj automobil Waymo će preurediti sa svojim senzorima i kamerama te softverom za autonomnu vožnju tako pa će i modificirani Zeekr uskoro pridružiti floti njihovih taksija u SAD-u. Točno vrijeme kada će to biti nije poznato, no nove autonomne automobile na američkim cestama možemo očekivati tijekom sljedećih godina.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti